sympatyczne zadanie z kiełbasy
maska:
![rysunek](rys/130524.png)
Dwa sąsiednie boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości 5 cm i 8 cm, przekątna której
końcami są końce tych boków, ma długość 7 cm, a pozostałe dwa boki mają równą długość. Oblicz
pole tego czworokąta.
β = 180 − 2α = 90 − α
Czworokąt wpisany w okrąg więc
γ = 90 + α
Twierdzenie cosinusów
cos(90 + α) = − sin α
7
2 = 5
2 +8
2 + 2*5*8*sinα
−40 = 80 * sinα
α = 120
Coś z kątami nie jest tak, pewnie głupi błąd.. albo może i nie, w każdym razie ktoś wyłapał co
robię źle?
15 mar 20:48
'Leszek: Blad masz juz w wyrazeniu : β = 180° − 2α ≠ 90° − α ?
15 mar 20:54
'Leszek: i dalej β + γ = 180° ⇒ γ = 180 ° − β = 180 ° − ( 180° − 2α) = 2α
15 mar 20:58
maska: Czyli z twierdzenia cosinusów mam
−1/2 = cos2α
α = 60
?
15 mar 21:02
maska: Coś nie pasuje
15 mar 21:05
maska: A dobrze w ogóle założyłem że tam gdzie są kąty α to są równe kąty?
15 mar 21:09
'Leszek: Nie , z twierdzenia cosinusow dla Δ ( u gory twojego rys. )
cos γ = 1/2 ⇒ γ = 60 ° ⇒ α = 30 °, β = 120°
Z tw.cosinusow dla drugiego Δ otrzymasz 72 = 2x2*(1 − cos β) ⇒ x = 7√3/3
Teraz polocz pola trojkatow ze wzoru P = 0,5 a*b*sin δ ( wzor ogolny)
Powodzenia !
15 mar 21:15
maska: 7
2 = 2x
2*(1 − cos β) ?
A nie
?
15 mar 21:31
maska: cosβ = (90 + 30) = − sin 30 = − 1/2
15 mar 21:36
'Leszek: Tw . cosinusow dla dolnego Δ (powinienes na swoim rysunku oznaczyc wierzcholki )
72 = x2 + x2 − 2x*x * cos β ⇔ 72 = 2x2 *( 1− cos β)⇔ 49 = 2x2 * 1,5⇒x= 7/√3
15 mar 21:55
maska: Dzięki za zainteresowanie tematem. Wyciągnę wnioski ze swoich błędów.
15 mar 22:01
Mila:
![rysunek](rys/130527.png)
7
2=5
2+8
2−2*5*8*cosα
α=60
o
β=120
7
2=x
2+x
2−2*x*x*cos(120
o)
49=3x
2
| 1 | | 1 | | 7 | | 7 | |
P= |
| *5*8*sin60+ |
| * |
| * |
| *sin120 |
| 2 | | 2 | | √3 | | √3 | |
15 mar 22:06
'Leszek: P.Mila podala prawidlowy wynik ,ja otrzymalem taki sam wynik na pole czworokata
P = 169√3/12
15 mar 22:10
maska: Czyli w książce jest jednak błąd, teżmi tyle wychodzi, ale już nie chciałem zawracać głowy.
Szkoda, że w takim zadaniu, bo strasznie mi się spodobało.
15 mar 22:21
adam: U mnie też wyszło:
169/(4√3) czyli (169√3)/12
Tylko że ja zrobiłem to inną metodą:
1) wrzuciłem przekątną 7 na oś OX układu współrzędnych
2) za pomocą dwóch okręgów o r=5, i r=8 wyznaczyłem współrzędne wierzchołka α,
3) za pomocą okręgu opisanego na powstałym trójkącie i symetrycznej boku 7 wyznaczyłem
współrzędne wierzchołka β,
4) mając współrzędne czterech wierzchołków czworokąta obliczyłem pole.
*) α i β odnoszą się do rysunku Mili.
16 mar 13:33