Wykaż, że...
nicnieumiem: Punkty K i L są środkami boków odpowiednio AD i CD równoległoboku ABCD.
Wykaż, że odcinki BK i BL dzielą przekątną AC na trzy odcinki o równych długościach.
Jak to wykazać? Ktoś pomoże?
15 mar 21:06
ElizaR: Jest to klasyczne ( i dobrze znane ) zadanie na kilkukrotne zastosowanie tw. Talesa.
Sztuczka polega na przedłużeniu boku AB w lewo oraz boku BC w górę i poprowadzeniu prostej (KL)
do przecięcia z prostą (AB) w P oraz z prostą (BC) w Q.
Otrzymujemy "motylek" talesowski KDLCQ i "motylek" PAKDL. Z nich to otrzymujemy, że PK=KL=LQ.
Ponadto, jako że KL jest linią środkową w ΔACD, mamy KL = 1/2*AC.
Z konstrukcji ( i z motylków ) wynika, że PA = 1/2*AB.Rozpatrując układ Talesa dla ΔPKB z
fragmentem przekątnej AC
( równoległej do PK), wnosimy, że ów fragment = 2/3*(1/2AC)= 1/3AC
Analogicznie potraktujemy fragment przekątnej od strony wierzchołka C...
16 mar 00:44
Eta:
![rysunek](rys/130537.png)
Można też tak: ( bez Talesa)
1/ ΔABD i BCD są przystające
2/ Przekątne AC i BD dzielą się na połowy
3/ to SC i BL −− środkowe ΔBCD przecinają się w punkcie E i dzielą się w stosunku 2:1
zatem |CE|=|EF|=|AF|= 2x to |AC|=6x
Wniosek .... i mamy tezę
16 mar 00:59
nicnieumiem: Dziękuję za pomoc
16 mar 11:17