Oblicz pole trapezu
holo_:Oblicz pole trapezu prostokątnego, wiedząc, że jego krótsza przekątna jest prostopadła do
ramienia, krótsza podstawa ma długość 3 cm, a dłuższa podstawa jest dwukrotnie większa od
krótszej przekątnej.
15 mar 19:42
Janek191:
h2 + 32 = x2
c2 + x2 = 4 x2
c2 = 3 x2
c = √3 x
więc
h2 + ( 2 x − 3)2 = c2
Mamy układ
h2 + 9 = x2 ⇒ h2 = x2 − 9
h2 + 4 x2 − 12 x + 9 = 3 x2
−−−−−−−−−−−−−
x2 − 9 + 4 x2 − 12 x −3 x2 + 9 = 0
2 x2 − 12 x = 0
2 x*( x − 6) = 0
x = 6
====
2 x = 12
======
h2 = 62 − 9 = 36 − 9 = 27
h = 3 √3
========
Dokończ