Przekształcenie sumy f. trygo. pomnożonych przez stałe
Marcin: http://imgur.com/a/lWfLD
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to na czerwono przeszło w to na niebiesko? Podręcznik podaje jako
instrukcję "przekształć". No i świetnie, szkoda że nie mam pojęcia jak i taka instrukcja w
niczym mi nie pomoże.
15 mar 20:53
Adamm: wzór na sumę cosinusów
cos(x+y)=cosx*cosy−sinx*siny
po prostu mieliśmy wyrażenie po prawej i "złożyliśmy" je do postaci po lewej
15 mar 20:55
Marcin: Ale nadal nie mam pojęcia w jaki sposób 1/2*cosx + √3/2*sinx zamieniło się w cos(x−pi/3)
15 mar 20:58
Adamm: cos(−π/3)=1/2
sin(−π/3)=−√3/2
cos(−π/3)*cosx−sin(−π/3)*sinx=cos(x−π/3)
15 mar 21:01
'Leszek: To rozpisz wzor : cos( x − π/3) .
15 mar 21:01
Marcin: Ahaaaa, no to teraz wszystko jasne
Dzięki wielkie, strasznie mnie to męczyło, ale nie wpadłbym żeby zamienić stałe na funkcje
trygonometryczne
15 mar 21:03