dowód podzielności
Jaehyo: Liczba 101
8+3*101
4−4 jest podzielna przez:
a) 1000
b) 100
c) 51
d)102000
Z tego co się orientuje to prawidłowe odp. to a,b i d, aczkolwiek nie mam pojęcia jak to
udowodnić
![](emots/2/kwasny.gif)
Proszę o pomoc
15 mar 15:34
Jerzy:
Najpierw zapisz porządnie tą liczbę.
15 mar 15:35
Jaehyo: tzn? co jest nie tak?
15 mar 15:37
Jerzy:
Tam jest 101 do 8 i do 4 ?
15 mar 15:37
Jaehyo: tak, 101 do 8 dodać 3 razy 101 do 4 odąjć 4
15 mar 15:38
Adamm: 1018+3*1014−4=(1014−1)(1014+4)=(1012−1)(1012+1)(1014+4)=
=100*102*(1012+1)(1014+4)
15 mar 15:45
Adamm: wszystkie odpowiedzi są poprawne
15 mar 15:45
Jerzy:
Nie dzieli się przez 1000.
15 mar 15:51
Jaehyo: dziękuje bardzo
15 mar 15:52
Jerzy:
d) ... nie jest 10200 ?
15 mar 15:52
Adamm: dzieli się
15 mar 15:52
Jerzy:
Nie widzę tego.
15 mar 15:56
Adamm: 1014+4 dzieli się przez 5
1012+1 dzieli się przez 2
to już wystarcza
15 mar 15:57
Mila:
Dzieli się przez każdą wymienioną liczbę.
15 mar 16:14