Oblicz tangens kąta ostrego α jezeli:
PATO: Oblicz tangens kąta ostrego α jezeli:
A) sin2α=36
B) 9cos2α−25sin2α=0
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?
15 mar 19:29
Jerzy:
A) Rownanie sprzeczne.
15 mar 19:34
Janek191:
A) Może sin2 α = 0,36 ?
15 mar 19:37
Janek191:
B) Podstaw cos2 α = 1 − sin2α
15 mar 19:37
PATO: Błąd, w punkcie a jest. Powinni być sin2α= 0,36
15 mar 19:44
15 mar 19:55
15 mar 19:57
Antonni:
sin
2α= 0. 36 to sinα=0,6 bo kat ostry
| sinα | | 0,6 | |
tgα= |
| = |
| = 0,75 |
| √1−sin2α | | 0,8 | |
15 mar 20:02
PATO: Dzięki za próbę, ale nadal nie rozumiem
![](emots/2/kwasny.gif)
w ogóle nie ogarniam co się z czego bierze w
trygonometrii
15 mar 20:14
Antonni: Czy jestes chory ze krzywisz twarz ?
ale z jedynki trygonpmetrycznej
wiesz ze sin
2α+cos
α= 1
masz dany sinα=0,6 bo sin
2α= 0,36 to sinα= 0,6 lub sinα= −0,6
kat ma byc ostry wiec sin jest w 1 cw dodatni tak samo jak cosinus
To cos
2α= 1−sin
2α to cosα=
√1−sin2α=
√1−0,36=
√0,64= 0,8 (tylkoprzyjmujemy dodatni cos
α
wiec
| sinα | |
ja pisze od razu tgα= |
| } zeby nie liczyc dwa razy to samo |
| p[1−sin2α | |
15 mar 20:23