Pomocy
ADA: Czy dacie radę to policzyć. Napiszcie po kolei co z czego wychodziJaki promień ma okrąg opisany
na trójkącie równobocznym o boku 2
15 mar 20:00
Janek191:
| 2 | | √3 | | √3 | |
R = |
| h h = a |
| = 2 |
| = √3 |
| 3 | | 2 | | 2 | |
15 mar 20:04
Antonni: a=2
α= 60
o
Mozna ljuz liczyc
15 mar 20:05
'Leszek: W sposob bardziej elementarny :
Nalezy wykonac rysunek ,niech O oznacz srodek okregu, znajduje sie w punkcie przeciecia
dwusiecznych kata ,zas a − bok Δ
AB podstawa , D spodek wysokosci Δ czyli srodek boku AB
Wowczas w Δ ADO kat DAO = α = 30°
z funkcji trygonometrycznej , oraz AD= a/2 ,
cos α = 0,5a/R ⇒ R = 0,5a/cos 30° ⇒ R = a√3/3
15 mar 20:17
15 mar 20:21
BB: Janek 191 z ką wiozłeś √3 w wyrażeniu h= a ...
15 mar 20:22
Janek191:
Z głowy wiozłem
15 mar 20:27
BB: Janek 191 jak z głowy
15 mar 20:29
Janek191:
Wzory są w głowie
15 mar 20:31
Eta:
Zobacz w karcie wzorów (
trójkąt równoboczny
15 mar 20:31
Mila:
![rysunek](rys/130521.png)
R=2r
h=3r
| a√3 | |
h= |
| ( z tw. Pitagorasa) |
| 2 | |
| 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
R= |
| h= |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
15 mar 20:34
BB: w rozwiązaniach w książce niema takiego wyniku
15 mar 20:40
'Leszek: A jaka to ksiazka ? ?
15 mar 20:41
Mila:
A co masz w książce?
15 mar 20:41
15 mar 20:42
BB: Mila są takie rozwiążania i jedno z nich jest poprawne √3 , 13√3, 23√3 2√3
15 mar 20:46
Janek191:
3)
15 mar 20:48
Mila:
no to przecież masz : ! bo :
15 mar 20:54
BB: dzięki teraz mnie olśniło
15 mar 21:01
Mila:
15 mar 21:26