maniu: Dwa trójkąty prostokątne równoramienne są podobne w skali 2:3. Długość przyprostokątnej większego trójkąta wynosi 18 cm. Oblicz obwody i pola tych trójkątów.
arturek: A={x∈R: x≤ -3 lub x>2} B={x∈R: 2x+5>x+1 i 3x+2>4x}
Świstak: Kawałek stopu miedzi z cyną o masie 16 kg zawiera 35% miedzi. Ile czystej cyny należy dodać do tego stopu, żeby otrzymać stop o zawartości 30% miedzi ?
Asica: Słuchajcie kochani mam pewne zadanko w którym mi trzeba wyjaśnić od czego zacząć bo go kompletnie nie kapuje o rozwiązanie nie prosze więc : Fryzjer ma obecnie 5 razy
Klaudia: I Iz I + 1 I<6 I2 - I t-1 I> 10
Anika: Bardzo prosze o wyjaśnienie W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątne podstawy są długośći 6√2. Oblicz objętość i pole powierzchni tej bryły, jeżeli wysokość ściany
marko: 22-1 cena towaru wraz z 22%podatkiem wat jest równa 106,8zł . jaka jest cena towaru bez
renia: [[x]+1]=7 [3 - [2y +1]=15
arturek: do 2 litrów roztworu o stężeniu p% dolano 3 litry roztworu o stężeniu 20%. otrzymano w ten sposob roztwór o stężeniu 15%. ile wynosi p?
Ewa: Pani Helena ulokowała na giełdzie kwotę 1000zł,kupując akcje firm x i y.Po roku ta inwestycja przyniosła 10% zysku,przy czym wartość akcji firmy x wzrisła o 20%,a wartość
johnypclab: jak sie rozwiazuje zadania z metoda przeciwnych wspolczynnikow? prosze o pomoc! chodzi mi o uklady rownan
ela: 1) wykonaj działania a) 3(2-2x)-4(x-3)+5(-3-5x)
marko: 29-1) a) 1/3*2-5*1/3+7*1/3-9*1/3
Jaro: Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 17 cm. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 18 cm i 24 cm. Oblicz objętosć tego ostrosłupa.
Lolek: jak obliczyc granice ciagu dla wyrazenia takiego jak >> 16n+4/(22n-2)(22n+2) Prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie w kilku slowach dziekuje za pomoc z gory
Hashiri: Prosze, pomozcie mi szybko!
arturek: Jak obliczyc błąd bezwzględnych i błąd względnych procentowych przybliżeń ? a) 5.43
TuX: 1. Oblicz:
Bonusik: Oblicz pochodne cząstkowe pierwszego i drugiego rzędu.
arturek: prosze o pomoc... 0.027 do potegi -1/3
Jaro: wyznacz liczby a oraz b dla których ciąg (a, b, 1) jest ciągiem arytmetycznym, natomiast ciąg (1, a, b) jest ciągiem geometrycznym
Jaro: Rozłóż wielomian W(x) = x4 - 7x2 + 12 na czynniki liniowe. Podaj niewymierne pierwiastki tego wielomianu.
Aśka: Na prostej dane są dwa punkty A,B i |AB| = 4 cm. Po prostej AB od punktu B w prawo porusza się punkt P ze stałą prędkością v = 0,5 cm/s. Znajdź wzór funkcji y = f(t),
Basia: Sigma! Zajrzyj do TUX ! Na pozór proste a za diabła mi nie idzie
Rsz: u(x)= 2x4 + x2 -1 v(x)= x4 - 2x2 + 2
siekierkaaaa: rozwiaz nierownosc; x(x+2)2(x-1)<0
ins: Dla wielomianu W(x) zachodzi W(-1)=W(0)=W(1) Wiedząc, że wielomian W(x) ma wszystkie współczynniki całkowite wykaż, że dla każdej
lola523: Oblicz: 2 log28
lola523: 2 log28
Małgorzata: trapez równoramienny ma podstawy długości 6 dm i 10 dm a jego obwód 32 dm. Znajdź kąty tego trapezu
karmnik: Oblicz pochodną: log(2x3 - 1) + 35X-1
TuX: 1. Oblicz: a) cos36-cos72
ewa: Pole rombu jest równe 20cm do kwadratu.Wiedzac ze A=(1,1) ,C=(3,5),oblicz pole rombu
Siden: x3+5x2+3x+15=0 Rozwiąż równanie. zrobiłem tak:
Basia: do Sigmy
sliwi: oblicz dlugość promienia poisanego na trójkącie prostokatnym długości boków ; 15cm , 20cm
sharpy: wyznacz takie wartości parametrów a i b aby liczy r1 i r2 były pierwiastkami wielomianu w(x), jeśli w(x)=ax3+x2+bx-1 r1= -1/2 r2=1
pola: pochodna po x tgx/2, bardzo prosze o pomoc
monii: Trzy środkowe trójkąta dzielą go na 6 małych trójkątów. Wykaż, że pola wszystkich małych trójkątów otrzymanych w ten sposób są równe.
Sigma: Do Basi! zerknij na granicę w nicku"g"
katarzynaaaaaaaaaaaa: jak rozwiazac nierownosc a)x(x-1)(x+3)2≤0
katarzynaaaaaaaaaaaa: jak rozwiazac rownanie; x3+2x2-7x+4=0
katarzynaaaaaaaaaaaa: rozwiaz nierownosc; x(x+2)2(x-1)<0
katarzynaaa: rozłóż na czynniki: a) x3-9x
katarzynaaa: rozwiaz nierownosc; x(x+2)2(x-1)
katarzynaaa: jak rozwiazac rownanie: x3-5x2+8x+4
katarzynaaa: jak rozwiazac rownanie: x3-7x2-3x+21=0
katarzynaaa: ajk rozlozyc wielomian na czynniki 2x2-4x2
katarzynaaa: sprawdz czy liczba -1 jest pierwiastkiem wielomianu x3+5x2+3x-9 jak to zrobic
katarzynaaa: dany jest wielomian p(x)=2x3-5x4+6x-3. uporzadkuj go malejaco, okresl jego stopien i oblicz wartosc dla x=-2.
kwiatuszek: w układzie współrzędnych dane są dwa punkty; A(-9,-2) oraz B(4,2). Wyznacz współrzędne punktu C, leżącego na osi OY tak, że kąt ABC jest kątem prostym.
kwiatuszek: na kuli o promieniu R=4 cm opisujemy stożki o promieniu r i wysokości H. Spośród wszystkich takich stożków wyznacz ten , który ma najmniejszą objętość. oblicz promień i
Efka: Twierdzenie: Liczba sześciocyfrowa jest podzielna przez 7 wtedy i tylko wtedy, gdy różnica liczb trzycyfrowych ,wyznaczonych przez trzy początkowe cyfry liczby i trzy
Efka: mam funkcję: x(x)=x2 + x + 1 i mam znaleźć wzór g(x), przesuwająć wykres f(x) o wektor [-1,-3] i otrzymany wykres przesunąć w symetrii względem osi OY. Wychodzi mi inny wynik
pop: siema mam pytanie mam takie zadanie rozwiazac : (x2-x+1)(x2+x+1)= ile to jest i z czego korzystamy z jakiego wzoru z gory dziekuje bardzo
R@MBO$: Określ dziedzine funkcji wymiernych. G(x)=x3-3x2+18
radziwie: Na dwóch wydziałach pewnej uczelni dokonano rejestru nieobecności studentów na zajęciach
Wiki: tylko sprawdźcie a) y=2x2+2x-4
longer: .dana jest funkcja f(x)=x+1/x. Oblicz:f(-1),f(1),f(√2-1), f(√2+1),f(1/x)
xyz: wykres funkcji g(x)=√3x+1 tworzy z osią OX kąt rozwarty o mierze nie wiem jak to policzyć:(
xyz: co jest dziedziną funkcji f(x)=√2-x - √4-x
AniaM: AniaM: Zadanie 220 Wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji f(x) = ax2 + 24x - 9, należy do
AniaM: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić Proszę pilnie.