arturek: A={x∈R: x≤ -3 lub x>2}
B={x∈R: 2x+5>x+1 i 3x+2>4x}
C={x∈R: |x-5|≤2}
jak to zaznaczyc na osi?
prosze o podpowiedz bo zapomnialem jak to sie robi
11 sty 23:24
bezradna: pytasz jak zaznaczyć na osi x≤ -3 lub x>2?
11 sty 23:30
bezradna: zbior B
2x+5>x+1
x>-4
3x+2>4x
2>x
x<2
czyli przedział (-4,2)
11 sty 23:32
bezradna: zbiór C
|x-5|≤2
czyli x-5≤2 x≤7
i
-x+5≤2
3≤x
na osi <3;7>
11 sty 23:35
Sigma: A
-------------- ----------------------
x I I x
-------------(-3)---------------0----------2---------------- > x
po lewej razem z - 3 po prawej bez 2
czyli taki zapis x€ ( -∞, - 3> u ( 2 , ∞)
B trzeba rozwiązać nierówności
2x - x > 1 - 5 i 3x - 4x > - 2 /* (-1)
x > - 4 i x < 2 bo zmiana zwrotu nier.
------------------------------
czyli I x I x między - 4 i 2
-------(-4)---------------0----------2----------->x
czyli x€ ( - 4, 2)
C też zapisać nierówność!
I x - 5I ≤ 2 <=> x - 5 ≤ 2 i x- 5 ≥ - 2
x ≤ 7 i x ≥ 3
ponieważ jest
i to podobnie jak w B
-----------------
I x I x --- między 3 i 7
------------------3---------------7--------->x
ale włącznie z 3 i 7
czyli tak x€ < 3, 7>
11 sty 23:41
arturek: ok dzieki jeszcze raz
11 sty 23:50
Sigma: Ok!
11 sty 23:57
arturek: dzieki Sigma
11 sty 23:59
arturek: mam jeszcze male pytanko
jak oceniam warosc logiczna zdania i jest prawdziwe
to zapisuje tak
p (co ma byc po miedzy? nie moze byc znak "rowna sie" sprawda? T
p jest T
"jest" jaki znak?
12 sty 00:02
Sigma:
p -- T q --- F nie moze być znaku równa się
bo to ocena!
12 sty 00:07
Sigma:
Pisze sie też ( zależy jak nauczyciel wymaga
p -- 1 q --- 0 czyli ( prawda , fałsz)
ale i tam i tu nigdy znak =
12 sty 00:12
arturek: aha czyli bez znaku... tak myslalem ale lepiej sie upewnic zeby nie stracic glupich
punktow...
jesli mam trzy zbiory i wszystkie 3 przecinaja sie tzn maja wspolna czesc to jakim cudem
mam narysowac cztery oddzielne rysunki zaznaczajac zbiory


mam tak :
a) A "odwrotnosc U" B "odwrotnosc U" C
b) (A U B) U C
c) A \ (B U C)
wytlumacz mi prosze bo kompletnie nie rozumie...
12 sty 00:13
Sigma:
Czyli masz trzy koła tak ? ,że maja częśc wsp.
Nie wiem jak masz podane te zbiory!
Masz jeden rys. podany? napisz mi
12 sty 00:17
arturek: tam mam jeden rysunek czyli trzy kola ktore maja czesc wspolna
12 sty 00:19
Sigma:
a)( AnB)nC= zaznacz kolorem to co maja wspólnego jednocześnie!
widzisz chyba gdzie!no nie mogę Ci tego narysować
bo jak?
12 sty 00:20
arturek: no nie mozesz narysowac... powiedz tylko jak to narysowac

bo nadal mam problem
12 sty 00:22
Sigma:
No to a) juz ci podałam!
b) najpierw zaznacz Au B
kolorem to będą te dwa A I B bez takiego "księżyca" w C
następnie
(AuB)nC to te dwa" listki" co zachodzą na C
zaznacz je innym kolorem
te listki to odp do b)
12 sty 00:25
Sigma: Oooo! żle spojrzałam Soryy!
tam jest
(A u B) u C = wsystkie razem czyli te trzy kółka!
a może Ty źle napisałeś
może ma być jednak (A u B ) n C co?
a może
( An B) u C
bo coś za proste to ale tez tak może być
Może Panu(ni) chodziło abyś każdy przykład podał na oddzielnym rys
12 sty 00:30
arturek: a dlaczego mam narysowac az 4 ry oddzielne rysunki?
12 sty 00:31
arturek: czyli w a) jest tak
AnBnC czyli jeden rysunkek trzy kola i mam je zamalowac....
w b)
(AUB)UC
czyli mam drugi rysunek na ktorym zaznaczam czesci zbioru A i B ktore nachodza na C
i w c)
A\ (B U C) czyli

? niewiem...
12 sty 00:36
Sigma:
c) (A \ B) u C
najpierw zaznacz kolorem
(A\ B) czyli tę część , która nalezy do A i nie może do B
to będzie "księżyc" w A bez tej częsci która jest w B
C cie nie obchodzi
następnie dorzuć cały zbiór C
jako wynik zakoloruj
wszystko to będzie cały C i A ( bez takiego
" spodu żelazka" w tym A

wiesz jak? dasz radę !
12 sty 00:38
Sigma:
W a) jeden rys. i zamalować tylko ten środek gdzie zachodza
wszystkie trzy( ale nie malować trzech kół
tylko środek! No widzisz chyba !
malujemy to gdzie wszystkie trzy zachodza na siebie!
O ranny Julek

w b) nie zachodzą bo w b) masz sume wszystkich
czyli jednym kolorem wszystko zamalować!
12 sty 00:42
Sigma:
Dobranoc ! Idę już

Zmęczona juz jestem ! Sory
12 sty 00:46
arturek: dobra dzieki... dobranoc
12 sty 00:53