matematykaszkolna.pl
arturek: A={x∈R: x≤ -3 lub x>2} B={x∈R: 2x+5>x+1 i 3x+2>4x} C={x∈R: |x-5|≤2} jak to zaznaczyc na osi? prosze o podpowiedz bo zapomnialem jak to sie robi emotikonka
11 sty 23:24
bezradna: pytasz jak zaznaczyć na osi x≤ -3 lub x>2?
11 sty 23:30
bezradna: zbior B 2x+5>x+1 x>-4 3x+2>4x 2>x x<2 czyli przedział (-4,2)
11 sty 23:32
bezradna: zbiór C |x-5|≤2 czyli x-5≤2 x≤7 i -x+5≤2 3≤x na osi <3;7>
11 sty 23:35
Sigma: A -------------- ---------------------- x I I x -------------(-3)---------------0----------2---------------- > x po lewej razem z - 3 po prawej bez 2 czyli taki zapis x€ ( -∞, - 3> u ( 2 , ∞) B trzeba rozwiązać nierówności 2x - x > 1 - 5 i 3x - 4x > - 2 /* (-1) x > - 4 i x < 2 bo zmiana zwrotu nier. ------------------------------ czyli I x I x między - 4 i 2 -------(-4)---------------0----------2----------->x czyli x€ ( - 4, 2) C też zapisać nierówność! I x - 5I ≤ 2 <=> x - 5 ≤ 2 i x- 5 ≥ - 2 x ≤ 7 i x ≥ 3 ponieważ jest i to podobnie jak w B ----------------- I x I x --- między 3 i 7 ------------------3---------------7--------->x ale włącznie z 3 i 7 czyli tak x€ < 3, 7>
11 sty 23:41
arturek: ok dzieki jeszcze razemotikonka
11 sty 23:50
Sigma: Ok! emotikonka
11 sty 23:57
arturek: dzieki Sigmaemotikonka
11 sty 23:59
arturek: mam jeszcze male pytanko jak oceniam warosc logiczna zdania i jest prawdziwe to zapisuje tak p (co ma byc po miedzy? nie moze byc znak "rowna sie" sprawda? T p jest T "jest" jaki znak?
12 sty 00:02
Sigma: p -- T q --- F nie moze być znaku równa się bo to ocena!
12 sty 00:07
Sigma: Pisze sie też ( zależy jak nauczyciel wymaga p -- 1 q --- 0 czyli ( prawda , fałsz) ale i tam i tu nigdy znak =
12 sty 00:12
arturek: aha czyli bez znaku... tak myslalem ale lepiej sie upewnic zeby nie stracic glupich punktow... jesli mam trzy zbiory i wszystkie 3 przecinaja sie tzn maja wspolna czesc to jakim cudem mam narysowac cztery oddzielne rysunki zaznaczajac zbioryemotikonkaemotikonka mam tak : a) A "odwrotnosc U" B "odwrotnosc U" C b) (A U B) U C c) A \ (B U C) wytlumacz mi prosze bo kompletnie nie rozumie...
12 sty 00:13
Sigma: Czyli masz trzy koła tak ? ,że maja częśc wsp. Nie wiem jak masz podane te zbiory! Masz jeden rys. podany? napisz mi
12 sty 00:17
arturek: tam mam jeden rysunek czyli trzy kola ktore maja czesc wspolna
12 sty 00:19
Sigma: a)( AnB)nC= zaznacz kolorem to co maja wspólnego jednocześnie! widzisz chyba gdzie!no nie mogę Ci tego narysować bo jak? emotikonka
12 sty 00:20
arturek: no nie mozesz narysowac... powiedz tylko jak to narysowacemotikonka bo nadal mam problememotikonka
12 sty 00:22
Sigma: No to a) juz ci podałam! b) najpierw zaznacz Au B kolorem to będą te dwa A I B bez takiego "księżyca" w C następnie (AuB)nC to te dwa" listki" co zachodzą na C zaznacz je innym kolorem te listki to odp do b)
12 sty 00:25
Sigma: Oooo! żle spojrzałam Soryy! tam jest (A u B) u C = wsystkie razem czyli te trzy kółka! a może Ty źle napisałeś może ma być jednak (A u B ) n C co? a może ( An B) u C bo coś za proste to ale tez tak może być Może Panu(ni) chodziło abyś każdy przykład podał na oddzielnym rys
12 sty 00:30
arturek: a dlaczego mam narysowac az 4 ry oddzielne rysunki?
12 sty 00:31
arturek: czyli w a) jest tak AnBnC czyli jeden rysunkek trzy kola i mam je zamalowac.... w b) (AUB)UC czyli mam drugi rysunek na ktorym zaznaczam czesci zbioru A i B ktore nachodza na C i w c) A\ (B U C) czyliemotikonka? niewiem...
12 sty 00:36
Sigma: c) (A \ B) u C najpierw zaznacz kolorem (A\ B) czyli tę część , która nalezy do A i nie może do B to będzie "księżyc" w A bez tej częsci która jest w B C cie nie obchodzi następnie dorzuć cały zbiór C jako wynik zakoloruj wszystko to będzie cały C i A ( bez takiego " spodu żelazka" w tym A emotikonka wiesz jak? dasz radę !
12 sty 00:38
Sigma: W a) jeden rys. i zamalować tylko ten środek gdzie zachodza wszystkie trzy( ale nie malować trzech kół tylko środek! No widzisz chyba ! malujemy to gdzie wszystkie trzy zachodza na siebie! O ranny Julek emotikonka w b) nie zachodzą bo w b) masz sume wszystkich czyli jednym kolorem wszystko zamalować!
12 sty 00:42
Sigma: Dobranoc ! Idę już emotikonka Zmęczona juz jestem ! Soryemotikonka
12 sty 00:46
arturek: dobra dzieki... dobranocemotikonka
12 sty 00:53