Efka: mam funkcję: x(x)=x
2 + x + 1 i mam znaleźć wzór g(x), przesuwająć wykres f(x) o wektor
[-1,-3] i otrzymany wykres przesunąć w symetrii względem osi OY. Wychodzi mi inny wynik
niż w odp.

może ktoś coś podpowie?
11 sty 13:32
Mickej: ma wyjść -x
2-3x+2


?
11 sty 14:20
Mickej: i nie przesuwa się względem osi OY tylko odbija sie albo przekształca
11 sty 14:21
Basia:
po przesunięciu o wektor [-1;-3] dostaniemy
h(x) = f(x+1)+3 =
(x+1)2 +(x+1) + 1 + 3 =
x2 + 2x +1 +x + 1 + 1 +3 =
x2 +3x +6
symetria względem OY jest okreslona równaniami
x' = -x x = -x'
y' = y y = y'
przekształcamy
y = x2 +3x +6
y' = (-x')2 +3(-x') +6
"prim" już można pominąć
y = x2 -3x +6
----------------------
g(x) = x2 - 3x + 6
11 sty 14:22
Sigma: Witam! Basia!
Wydaje mi się ,że znalazłam błąd!

H(x)= f(x+1) - 3
odp: w/g mnie g(x)= x
2 - 3x
11 sty 14:25
Basia:
jasne, chyba do okulisty muszę się wybrać
11 sty 14:28
Sigma:
Noo! nie!... może sie niezbty wyspałaś?
Ja poszłam o 2:30
11 sty 14:30
Basia:
Też coś koło tego, ale wyspana jestem, nawet sobie w końcu z wielkim trudem liczenie
ekstremów funkcji dwóch zmiennych przypomniałam. Jak się już wreszcie wie to proste jak
budowa cepa, ale przypomnieć sobie po tylu latach to "sztuka i kawałek".
Przekazuję Ci pałeczkę, bo teraz wybieram się na spacer. Pogoda piękna no i WOŚP trzeba
wspomóc.
Miłego dnia.
A i zajrzyj do Grzegorza
11 sty 14:35
Efka: odpowiedz Sigmy jest dobra, tylko nie wiem, jak do tego doszłaś. mi wychodzi ciągle x2
-3x -1
11 sty 19:38
Sigma: Efka!
Ponieważ już nie bardzo chce mi sie przepisywać to samo!
Masz napisane przez Basię!
Tylko Ponieważ zauważyłam mały błędzik to:
Uwaga


h(x) = f(x +1)
2 -3 Basia przez nieuwagę napisała
+ 3
jak poprawisz tak jak Ci podpowiadam to
h(x) = x
2 + 3x dalej już podobnie!
nie pisz tej
6 co u Basi! powinnaś już wiedzieć
Ta odp
g(x)= x
2 - 3x na bank dobra!
11 sty 19:48
Efka: przepraszam za zamieszanie!
strasznie głupi błąd popełniałam kilka razy pod rząd nawet porównując wasze odpowiedzi...
dziękuje za pomoc i przepraszam za kłopot
11 sty 20:01
Sigma: Nic sie nie stało! "głupie " błedy często się zdarzaja
nawet "wytrawnym" matematykom!
Wiesz już o co chodzi i to najważniejsze!
Nie zrażaj sie tym ! P o w o d z e n i a!
11 sty 20:06