maniu: Dwa trójkąty prostokątne równoramienne są podobne w skali 2:3. Długość przyprostokątnej
większego trójkąta wynosi 18 cm. Oblicz obwody i pola tych trójkątów.
11 sty 23:50
bezradna: x/18=2/3
x=12
przyprostokatne w duzym trójkącie a2+a2=182
a=9√2
pole =(9√2)2=162cm2
obwód= 18+2*(9√2)=18+18√2
w małym trójkącie
stosunek pól wynosi 4/9
Pm/162=4/9
Pm=72cm2
stosunek obwodów 2/3
Om/(18+18√2)=2/3
Om=12+12√2
12 sty 00:03
maniu: wielkie dzieki! a pomogła byś mi jeszcze w kilku zadaniach?
12 sty 00:18
maniu: Robiąc ciasto biszkoptowe według pewnej receptury należy do 6 jaj dodać 2 szklanki mąki i
1,5 szklanki cukru. ile według tej receptury należy dodać mąki i cukru do 8 jaj?
12 sty 00:23
bezradna: proporcjonalnie tak jak w kuchni
mąka
6/2=8/x
2 i 2/3 szklanki (lepiej by było na łyżki)
cukier
6/1,5=8/x
x=2 szklanki
12 sty 00:46
maniu: dzięki!
12 sty 00:49
maniu: Na półprostych OA i OB., jako na ramionach kąta AOB, obrano odpowiednio takie punkty C i
D, że: AB||CD, |OA|=4,5 cm |OD|=13 cm, |AC|=2 cm. Oblicz długość odcinka BD
12 sty 00:53
bezradna: |Oc|=2,5
2,5/2=13/x
26=2,5x
x=10,4
12 sty 01:16
bezradna: muszę iść spać ,bo do szkoły zaśpię
12 sty 01:16
maniu: Dany odcinek KM podziel konstrukcyjnie na dwa takie same odcinki KS i SM, aby:
a) |KS|/|SM|=1/3
b) |KS|/|SM|=3/4
12 sty 15:10
bezradna: a) musisz podzielić na cztery części KM (symetralnymi odcinka)
b) dzielisz odcinek KM na 7m części (przez dorysowanie ramienia kąta )
12 sty 15:15
maniu: jak narazie dzięki!
12 sty 15:26
maniu: Uzasadnij, że suma:
a) √11-6√2+{11+6√2}
b) 1/√2+1+1/√2+√3+(1/2-√3)2+3/4
12 sty 17:49
maniu: jest liczbą całkowitą
12 sty 17:52
maniu: Uzasadnij, że suma:
a) √11-6√2+√11+6√2
b) 1/√2+1+1/√2+√3+(1/2-√3)2+3/4
jest liczbą całkowitą
12 sty 18:05