TuX:
1. Oblicz:
a) cos36-cos72
2. Wykaż, że prawdziwa jest równość:
a) sin47+sin61-sin11-sin25=cos7
11 sty 19:43
Sigma: Właśnie głowimy się z Basią już od godz.
.... i Nam nie wychodzi!
Wszystkie minusy iplusy dobrze napisane


?
11 sty 20:04
b.: wydaje mi się, że coś jak 1a już było...
da się policzyć sin18 i cos18 -- jakimś tam sposobem, i dalej już łatwo
a jak policzyć a=sin18 i b=cos18
cos54 = sin36 = 2ab
sin54 = cos36 = b2 - a2
stąd
b2-a2 = sin54 = sin(36+18) = sin36 cos 18 + sin18 cos 36 = 2ab2 +a(b2-a2) =
= 3ab2 - a3 = a(3b2-a2)
oraz
2ab = cos54 = cos36 cos18 - sin36 sin 18 = (b2-a2)b - 2a2b =
= b3 - 3a2b = b(b2-3a2)
stąd dzieląc przez b≠0
2a = b2-3a2
ale b2 = 1-a2, czyli
2a = 1-4a2
4a2+2a-1=0
stąd się wylicza a
11 sty 21:43
Sigma:
Super! Kolego "b" .... teraz jesteśmy w "domu"

Dzięki!
w zad2/
wyszło tak po przekształceniach z różnicy sinusów
1 i 2 oraz 3 i 4
stosujesz wzór na róznicę sinusów
i napewno otrzymasz to co Ci podałam

2 cos 36
o * 2sin18
o *cos 7
o
teraz TuX już tak jak podał Ci Pan "b"
PS: " b" możesz zerknąć na ten mój końcowy wynik
czy nie ma błędu? ( będę spokojniejsza

bo nie mogłyśmy tego dalej " rozsupłać"

Teraz to " oczywista , oczywistość" Dzięki raz jeszcze!
Pozdrawiam!
11 sty 22:08
Sigma: Sory! Te wskazówki ! ... to oczywiście do "TuX"
11 sty 22:09
TuX: Dzięki wielkie

Życie mi ratujecie
11 sty 22:22
Sigma: No to superrrrr !
11 sty 22:38
TuX: W szkole rozwiązanie było "trochę" mniej skomplikowane. Mianowicie wyrażenie 2cos36sin18
pomnożono razy cos18 i dodano też cos18 do mianownika
2 cos36 * sin18 = 2 cos36 * sin18 * cos18 / cos18
z tego 2 sin18 * cos18 daje ze wzoru sin36 wiec wychodzi
sin 36 * cos36 / cos18
w tym momencie licznik mnożymy razy 2 i razy 1/2 i otrzymujemy
1/2 * 2 * sin36 * cos36 / cos18 = 1/2 sin72 / cos18 = 1/2 cos18 / cos18 = 1/2
Wynik 1/2
12 sty 15:32
Sigma:
Witam! No tak! .... nie wpadłyśmy z Basią na ten sposób

Nawet p."b"... tez nie

Latwe rzeczy .. stanowia nieraz "problem"

Dzieki za podanie sposobu! ... zgoda w 100%-ach


Postaramy sie innym razem pomóc Ci
( mam nadzieje ,że bez problemów)
Ciesze sie ,że podałeś Nam... jak powinno być !
Powodzenia!

Pozdrawiam!
12 sty 16:16
b.: No tak, jak człowiek wie, że da się policzyć cos36 i cos72, to ciężko wpaść na sposób
łatwego i bezpośredniego wyliczenia cos36-cos72
A swoją drogą, poprosiłem Jakuba o dodanie wyliczenia sin18 i cos18 do głównej strony,
żeby nam było łatwiej na przyszłość
12 sty 20:39
Jakub: Dzięki wszystkim.
Obliczanie sin18 dodane jest do zadań z "Funkcji trygonometrycznych sumy i różnicy
kątów".
Konkretnie jest na stronie
2018.
12 sty 21:32
Sigma: Dziękujemy

!
wczoraj z tym zadaniem mieliśmy niezły "orzech" do zgryzienia!

Niby "banał".... a tyle zamieszania!
Po za tym zapytam p. Jakubie czy nie dałoby sie wprowadzić
zapisu pierwiastka pod pierw. i jeszcze pod pierw.
np;
√2 +√3 jest ok!
ale
√ 3 +√ 2- √ 5 --- nie bardzo mozna rozczytać
chodzi o to ,ż teraz widać to jako trzy pierwiastki pod jednym Tak?
a ma być "duży " podnim tez duży" a dopiero nastepny!
Nie wiem czy dobrze objaśniłam o co chodzi?
Myślę ,że się Pan domyśla o co pytam?
Pozdrawiam serdecznie! ..... z wielkim szacunkiem i uznaniem .
Eta, Sigma, coco, pipi.......
12 sty 22:00
Jakub: Witam!
Gdyby nie TuX to pewnie bym tego zadania nie napisał. Wcześniej się nie zetknąłem z tym
aby w liceum takie zadanie było rozwiązywane.
Też bym miał duży "orzech" do zgryzienia, jakbym musiał bez waszej pomocy to zadanie
rozwiązać. TuX podał rozwiązanie, a ja tylko je opracowałem.
Jeśli chodzi o "trzykrotne" pierwiastki to chyba się nie da w prosty sposób to dodać.
Problem z HTML'em jest taki, że został stworzony do przekazywania informacji tekstowych.
Z czasem obrósł różnymi dodatkami (grafika, multimedia), ale to dalej jest stary dobry
html. Jeśli chodzi o wzory matematyczne to niewiele da się z niego wycisnąć.
Będę jednak próbował.
Pozdrawiam
12 sty 22:57
Sigma: Panie Jakubie! Witam ponownie!
Dziekuję bardzo za odpowiedź!
Cóż .... ja niestety ( wiek nie ten) nie znam się na programach
komputerowych!... a szkoda!
"pokochałam "

to forum i cieszy mnie sam fakt,że mogę
póki zdrowie dopisuje

.... pomagać młodzieży!
Daje mi to ogromną satysfakcję!.... (ze po tylu latach jeszcze w głowie
coś zostało

Pozdrawiam serdecznie!
12 sty 23:31