Anika: Bardzo prosze o wyjaśnienie

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątne podstawy
są długośći 6
√2. Oblicz objętość i pole powierzchni tej bryły, jeżeli wysokość ściany
bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.
11 sty 22:00
bezradna: w podstawie jest kwadrat o przekątnej 6√2 to krawędź wynosi 6 wysokość ostrosłupa
,wysokość ściany bocznej i i odcinek je łączący ( równy 3) tworzą trójkąt prostokątny o
kącie 60 stopni czyli wysokość ostrosłupa(H)=3√3, wysokość ściany bocznej (h)=6
V=1/3*62*3√3
P=62+4*1/2*6*6
11 sty 22:06