Małgorzata: trapez równoramienny ma podstawy długości 6 dm i 10 dm a jego obwód 32 dm. Znajdź kąty
tego trapezu
11 sty 17:13
Sigma: Witaj! Ewo,Małgorzato!

Pomogę Ci i tym razem

Ob = 6 + 10 +2k gdzie k --- ramie trap.
2k +16 = 32 /:2
k = 16- 8
k= 8 cm
Narysuj ten trapez i to zauważysz!
x --- odcinek który odcina wysokość na dolnej podstawie
poniewaz trapez jest równoram. to możemy obliczyc cł, x
x = (a-b) /2 to x = 2 bo (10 -6)/2=2
z tego trójkata prostokatnego obliczamy z f. tryg.
cos α= x/k cosα= 2/8
cos α= 1/4= 0,25 odczytaj z tablic kąt α
dwa katy ostre to własnie α
a dwa rozwarte już prosto 180
o - α ok?
Pozdrawiam!
11 sty 17:23
Małgorzata: dzięki serdeczne Sigma
13 sty 19:13