AniaM: AniaM: Zadanie 220
Wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji f(x) = ax2 + 24x - 9, należy do
prostej o równaniu y=3. Znajdź miejsca zerowe funkcji f.
Zrobiłam to tak, ale nie wiem czy dobrze..
f(x) = ax2 + 24x - 9
y=3
Δ>0
ax2 + 24x - 9 > 0
Δ = ax2 + 24x - 9
576 - 36a = 0
-36a = -576// (-36)
a = 16
i dalej nie wiem bo to równanie prostej musi mieć jakieś zastosowanie, mógłby ktoś pomóc?
11 sty 07:50
Mickej: przez to założenie że Δ>0 straciła byś punkt na sprawdzianie bo ci sie to nie pokryje z
rozwiązaniem ale reszta rozwiązania jest poprawna
11 sty 10:30