ela: 1) wykonaj działania
a) 3(2-2x)-4(x-3)+5(-3-5x)
b) (Y-1)(x-5)-(x-5)(x+2)
oblicz średnią artymetyczna i harmoniczna liczb 8i12
11 sty 20:46
bezradna: a) 6-6x-4x+12-15-25x=-35x+3
b) (x-5)(x-1-x-2)=(x-5)(-3)=-3x+15
średnia arytmetyczna (8+12)/2=10
średnia harmoniczna √8*12=4√6
11 sty 20:51
adm: a) najpierw wymnóż a potem uporządkuj
6-6x-4x+12-15-25x=3-23x
b) czy tam na pewno jest Y?
(x-1)(x-5)-(x-5)(x+2)=x
2-6x+5-x
2+3x+10=-3x+15
arytmetyczna: (8+12)/2=10
harmoniczna:
2
-------------= policz sobie

1/8+1/12
11 sty 20:52
adm: sorry, bezradna ma rację, pomyłka w liczeniu... poza tym mnie uprzedziła, za późno
wysłałam. pozdrawiam
11 sty 20:54
bezradna: o przepraszam pomyliłam średnia harmoniczną z geometryczną adm podał dobrze
11 sty 20:54
Sigma: 2 *a*b
Harmoniczna to --------
a + b łatwiej liczyć w tej postaci
11 sty 21:05
Sigma:
Oooo! rozpadły się

2 *a *b
------------ sory

a + b
11 sty 21:06