Hashiri: Prosze, pomozcie mi szybko

!
Zadanie: Wykres funkcji y= -3x+2 przesunięto o wektor u=[-2,1]. Jaki wzór ma funkcja,
której wykres otrzymano
11 sty 20:20
Sigma:
Oooooooo

co to znaczy szybko?
Orkiestra graaaaaaaaa

zaraz Ci pomogę !
11 sty 20:21
bezradna: y=-3x-3
11 sty 20:22
Sigma:
Więc tak!
x
' = x -2 to są wzory na translację!
y
' = y +1
wyliczamy x= x
' +2
y= y
' - 1
teraz podstawiamy za x i y i później opuszczamy prim i tyle
y
' - 1 = - 3( x
' +2) +2
y
' - 1= -3x
' - 6 +2
y
' = - 3x
' - 4 +1
g(x) = y= - 3x - 3 --- to ta funkcja
lub II sposób! g(x) =y( x+2) +2 +1
g(x) = - 3(x+2) +2 +1
g(x) = -3x - 6 +3
g(x) = -3x - 3
Który wolisz! obydwa dobre!
Myślę,że ten drugi łatwiejszy dla Ciebie
11 sty 20:39
Hashiri: Wielkie dzieki

!
Pozdrawiam.
11 sty 22:40
Sigma: Ok!
11 sty 22:49