xyz: wykres funkcji g(x)=
√3x+1 tworzy z osią OX kąt rozwarty o mierze


nie wiem jak to policzyć:(
11 sty 12:22
Mickej: masz tutaj wspolczynik kierunkowy czyli √3 sprawdzas dla jakiego kata tgα = √3 i
masz
11 sty 12:34
xyz: sprawdzałem i to jest 60o ale to ma byc kat rozwarty...
11 sty 12:39
Mickej: hahahahah
no to tworzy kat o mierze 1200 a co myślałeś ze będziesz miał kat rozwarty w
jednej ćwiartce
11 sty 12:47
Mickej: nie sory źle mówię 150
11 sty 12:48
xyz: no fakt ale ja sie dopiero zaczolem tego uczyc i jeszcze nie bardzo wszystko łapie tak od
razy dzieki
11 sty 12:49
xyz: no bo jesli dodamy to 60 i 90 t0 bedzie 150 a ma wyjsc 120
11 sty 12:51
Basia:
Mickej i dla 120 i dla 150 tangens jest ujemny
tg(180-60) = -tg60 = - √3
jeśli już to 180+60 czyli 240, ale to bez sensu
możliwe, że tam właśnie minusa brakuje
11 sty 12:53
Basia:
jeśli ma wyjść 120 to tam jest -√3
tg120 = tg(180-60) = -tg60 = -√3
11 sty 12:54
xyz: a to nie chodzi o to ze tg α równa się ctgβ i ctgβ=to 60
o a tg α= 180-60=120

bo w odp
jest 120
11 sty 12:55
xyz: nie tam nie ma zadnego minusa
11 sty 12:56
Basia:
może jeszcze chodzić nie o kąt nachylenia prostej do osi OX mierzony "od OX do prostej"
przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, ale o kąt nieskierowany mierzony "od OX do prostej"
przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
ten kąt traktowany jako skierowany ma -1200, ale jako nieskierowany ma 1200
prosta daje kąt 1800
α ten "od OX do prostej" przeciwnie do ruchu wsk.zeg.
β ten "od OX do prostej" zgodnie z ruchem wsk.zeg.
α+β=1800
tgα=√3 ⇒ α=600
600+β = 1800
β = 1200
11 sty 13:02
Basia:
poprawka:
.... ale o kąt nieskierowany mierzony "od OX do prostej" zgodnie z ruchem wskazówek
zegara
11 sty 13:04