katarzynaaaaaaaaaaaa: jak rozwiazac nierownosc
a)x(x-1)(x+3)2≤0
b)x(x-1)2(x+1)>0
11 sty 15:02
adm: a)x(x-1)(x+3)2≤0
| | |
x=0 x=1 x=-3
(Ikr) (Ikr) (IIkr)
nierówność jest w postaci iloczynowej więc:
1. określić pierwiastki
2. określić krotność
Narysować wykres
1. popatrzyć na współczynnik przy najwyższej potędze (tutaj dodatni) więc
zaczynamy rysować wykres od góry (zawsze od prawej strony)
2. Rysując patrzymy na krotność pierwiastków, bo jak jest parzysta to "odbija"
----|---------|-----|----
-3 0 1
3. oczytać z wykresu, którego tutaj nie jestem w stanie dokończyć (jest to taki "wężyk")
x∈{-3}U<0,1>
drugi spróbuj sama, jak nie potrafisz to pisz, podpowiem
11 sty 15:20
Sigma:
Adm. Witam!
Można też .. sprowadzić do nierówności kwadratowej!
bo ( x +3)2 ≥0 dla każdego x € R
czyli
iloczyn ≤ 0 <=> x (x - 1) ≤ 0 <=> x€< 0, 1>
i
uwzględnić x= - 3
zatem odp: x€ <0,1> U {3} tak? zgadzasz się?
unikamy wtedy tego rys. z trzema miejscami zerowymi!
Pozdrawiam!
11 sty 15:26
Sigma:
11 sty 15:40
adm: pewnie, że można, jak kto woli
11 sty 15:41