matematykaszkolna.pl
Basia: do Sigmy emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka Piszę nowy post bo w tym "g" juz zwariować można Ja liczyłam granicę innej funkcji niz Ty mianowicie sinx x - ------------- x3 stad i wynik inny dla funkcji, która Ty liczyłaś metoda z szeregiem Taylora jest znakomita i wszystko tam jest ok. tylko 0*(+) i 0*(-) są symbolami nieoznaczonymi przez inne liczby mnożymy normalnie patrz ciągi {n} {2n} {-2n} itd. czyli (-1)*(+) = - (-1)*(-) = + itd.
11 sty 16:36
Sigma: Czyli ktoma dobrze? ... bo wyraźnie ! mamy różne granice .... i to mnie zastanawiaemotikonka Ja też liczyłam na poczatku jak Ty bo wyraźnie widać sinx/x → 1 tylko to (-1)*(+∞) mnie zastanawia !.... Napisz . która z Nas ma dobrze?
11 sty 16:41
Sigma: Po co mi to na.............. lata? co ? emotikonkaemotikonkaemotikonka ale to lubię emotikonka
11 sty 16:43
Basia: Sigma ! Ja liczyłam granicę INNEJ FUNKCJI emotikonkaemotikonkaemotikonka! ================== To i musiało wyjść coś innego. sinx dla x - --------- to jest 0 x3 x - sinx dla --------------- to jest 1/6 x3
11 sty 16:46
Basia: a czy to poszło de l'Hopitalem nie wiem; pogubiłam się 1 - cosx --------------- licznik → 0 mianownik → 0 czyli dalej 3x2 sinx -------- licznikm → 0 mianownik → 0 czyli dalej 6x cosx 1 -------- → -------- 6 6 poszło jak z płatka nie wiem co ja tam przedtem naknociłam
11 sty 16:51
Sigma: Oooooo! Już widzę! emotikonka ja wtych pierwszych obliczeniach też coś emotikonkaokreciłam" tak! miałam o* +∞ ----- a to nieoznaczony! zasugerowałam się Twoim (- 1) * +∞ = -∞ to oczywista oczywistośćemotikonka Coś mi się "pokiciało" emotikonka Jest Okemotikonka Dzięki!
11 sty 16:52
Sigma: Nooo! Ty masz jeszcze prosciej! gratulacjeemotikonkaemotikonkaemotikonka! emotikonka ja musiałm coś w tym sposobie " pokiciać" emotikonka bo mi nie wyszło a powinno!
11 sty 16:55