monii: Trzy środkowe trójkąta dzielą go na 6 małych trójkątów. Wykaż, że pola wszystkich małych
trójkątów otrzymanych w ten sposób są równe.
11 sty 15:34
Sigma: Jakiego trójkata ? równobocznego?
11 sty 15:57
monii: dowolnego
11 sty 21:17
anmario:
Ze wzoru na pole trójkąta:
→ →
P=1/2*a*b*sin(a ,b )
To ostatnie to sinus kąta jaki tworzą boki a i b ma być
I zadanie "wychodzi" od razu gdyż każda para tak utworzonych trójkątów ma dwa boki takiej
samej długości przy czym środkowa tworzy z każdym bokiem dzielonego trójkąta kąt α i
180-α, no a sin(180-α)=sinα więc takie pola są identyczne. Dodatkowo, każda środkowa
dzieli trójkąt na dwa o takich samych polach, z tego samego powodu.
12 sty 01:50
b.: Można też tak: niech a,b,c,d,e,f oznaczają POLA kolejnych trójkącików, a 2S - pole dużego
trójkąta
ponieważ środkowa dzieli trójkąt na dwa o takich samych polach, więc
a+b+c = d+e+f = S (1),(2)
b+c+d = e+f+a = S (3),(4)
c+d+e = f+a+b = S (5),(6)
skąd da się wyliczyć, że a=b=c=d=e=f = S:
np. odejmując stronami równania (1) i (3):
a+b+c - (b+c+d) = S-S = 0
a -d = 0
a=d
itd.
12 sty 12:51
Sigma:
Można i tak!
Spodki środkowych tworza trójkat DEF podobny
do trójkata ABC w skali 1/2
więc pola są w skali 1/4
Każda część trójkata ABC składa się z dwu trójkatów
nawzajem podobnych ,bo np; DF I I BC i DF przecina AE
w punkcie G
Srodkowe ΔABC przecinają się w punkcie O
zatem ΔGOF i ΔAGD
oraz ΔAGF i ΔDGO są podobne
więc pola ΔADO i ΔAOF są równe
Uogólniajac do pozostałych części !
Mamy wniosek : pola wszystkich tych części są równe!
12 sty 14:26
monii: dzięki śliczne

12 sty 22:55
Sigma: Ok! widzisz jak pracujemy dla Ciebie!
12 sty 22:56