ins: Dla wielomianu W(x) zachodzi W(-1)=W(0)=W(1)
Wiedząc, że wielomian W(x) ma wszystkie współczynniki całkowite wykaż, że dla każdej
liczby całkowitej 'a' zachodzi 6|W(a)
Bardzo proszę o pomoc.
11 sty 17:27
Sigma:
skoro takie miejsca zerowe to mamy rozkład na czynniki
x( x +1) (x - 1)
czyli W(a) =a(a- 1)(a+1)
gdzie a€ C
liczby
a - 1 , a , a +1 ---- to kolejne liczby całkowite dla a€ C
wśród trzech kolejnych liczb całkowitych jest
napewno liczba parzysta i liczba podzielna przez 3
więc cały iloczyn I 2*3=6 c.b.d.o.
Tyle ! rozumiesz? już?
nawet dla zera zachodzi bo 0 I 6 ( zero podzielne przez każda liczbę
spr a = 2 mamy 1 * 2 * 3= 6 więc podzielne
np a = 5 mamy 4 * 5 * 6 widać ,że podzielne
np a = - 3 mamy ( - 4 )*( -3) *(-2) -- no też podzielne
chyba Cie przekonałam !
11 sty 17:44
ins: dzięki!
11 sty 18:02