Efka: Twierdzenie: Liczba sześciocyfrowa jest podzielna przez 7 wtedy i tylko wtedy, gdy
różnica liczb trzycyfrowych ,wyznaczonych przez trzy początkowe cyfry liczby i trzy
pozostałe cyfry liczby , jest podzielna przez 7. Wykorzystując twierdzenie, wykonaj
polecenia:
a) sprawdź czy 895123 jest podzielna przez 7
b) sprawdź, czy 35 879 732 jest podzielna przez 7
chodzi głównie o b)
11 sty 13:46
Basia:
a) 895 - 123 = 772 nie jest podzielna przez 7
b) 35 879 732 = 35 000 000 + 879732
35 000 000 = 7*5 000 000 jest podzielna przez 7
879 - 732 = 147=7*21 jest podzielna przez 7
czyli 35 879 732 = 7*5 000 000 + 7*21 = 7*5 000 021 czyli jest podzielna przez 7
11 sty 14:16