arturek: do 2 litrów roztworu o stężeniu p% dolano 3 litry roztworu o stężeniu 20%. otrzymano w
ten sposob roztwór o stężeniu 15%. ile wynosi p?
11 sty 21:37
Basia:
2 l - p% czyli p*2/100=p/50 czegoś tam
3l - 20% czyli 20*3/100=6/10 = 3/5 czegoś tam
------------------------------------------------------------------------
5l p/50 +3/5 =(p+30)/50 czegoś tam
5l - 15% czyli 15*5/100=15/20=3/4 czegoś tam
czyli
(p+30)/50 = 3/4
p+30 = 3*50/4=3*25/2 =75/2
p = 75/2 - 60/2
p = 15/2 = 7,5
sprawdź rachunki bo mogłam sie pomylić
11 sty 22:28
arturek: dziekuje mi tez tak wyszlo tylko ja to na wzory podstawialem...
dziekuje
11 sty 23:18
Marycha: Jeśli to jest zadanie z chemii to jest jeden prosty wzór
C%1*m1+C%2*m2=C%3(m1+m2)
12 sty 14:49