Aśka: Na prostej dane są dwa punkty A,B i |AB| = 4 cm. Po prostej AB od punktu B w prawo
porusza się punkt P ze stałą prędkością v = 0,5 cm/s. Znajdź wzór funkcji y = f(t),
która opisuje odległość punktu P od punktu A po t sekundach ruchu.
11 sty 18:25
Basia:
1. jeśli ten punkt cały czas porusza się w prawo a A jest na lewo od B to
f(t) = 4 +0,5t
2. jeśli A też jest na prawo od B to w p-cie A znajdzie się po 8s czyli
dla t∈<0,8> ⇒ f(t) = 4-0,5t
dla t∈(8,+∞) f(t) = 0,5t -4
można więc cały przyp.2 zapisać jednym wzorem
f(t) = | 0,5t -4|
11 sty 18:37
Aśka: A jest na lewo od B więc co wtedy?
11 sty 18:50
Aśka: aa ok źle przeczytałam dzięki
11 sty 18:51
Aśka: Jeszcze mam pytanie..Po jakim czasie odległość punktu P od punktu A będzie większa od 31
cm?
11 sty 18:54
Basia:
gdy f(t)>31
czyli
4+0,5t>31
0,5t > 27
t > 27*2
t>54
31 osiagnie w 54 sekundzie; potem będzie dalej
11 sty 19:03