katarzynaaa: ajk rozlozyc wielomian na czynniki

2x
2-4x
2
4x
3+2x
2-12x-6
11 sty 14:51
adm: a) po prostu wykonałam odejmowanie, nie sądzę,
żeby dało się zrobić z tym cokolwiek innego -2x2
b) 2x2(2x+1)-6(2x+1)=(2x+1)(2x2-6)=(2x+1)(x-√3)(x+√3)
zgadza się?
11 sty 15:41
Mickej: przy pierwszym przykładzie chyba zrobiłaś błąd przy przepisywaniu a drugi
4x(x2-3)+2(x2-3)=0
(4x+2)(x2-3)=0 rozłożone
11 sty 15:42
Sigma: 1/ pewnie miało być
2x4 - 4x2
1/ tak biorę , bo chyba masz pomyłkę?
2x2( x2 - 2)= 2x2 (x -√2 (x +√2) tyle
2/ 2x2( 2x +1) - 6( 2x +1)= (2x +1) ( 2x2 - 6)
= (2x +1)*2( x2- 3) = 2(2x+1)( x-√3 )( x+√3)
11 sty 15:45
adm: Micek: Twój rozkład ma błąd a poza tym jeśli Ci wyjdzie kwadrat w nawiasie i widzisz, że
da się jeszcze rozłożyć to się to robi.
Sigma: rzeczywiście pewnie w pierwszym tak miało, być bo napisałam, że gdyby w obu były
kwadraty to można co najwyżej odjąć a co do drugiego to masz rację, z pospiechu zgubiłam
dwójkę... ale to dlatego, że zrobiłam Kasi kilka zadań.
11 sty 18:14