arturek: prosze o pomoc...
0.027 do potegi -1/3
dziekuje
11 sty 19:17
Sigma:
Tak! 0,027= 27/1000
( 27/1000)-13= (1000/27)1/3 =3√ 1000/27 =10/3
11 sty 19:27
arturek: dziekuje...
moglabys sprawdzic czy jest dobrze?
0.027do -1/3 - (-1/6)do-2 + 256do 0.75 -3do-1 + (5.5)do 0 zerowej
wyszło mi 74
poprawnie czy zrobilem błąd?
jeszcze raz bardzo dziekuje
11 sty 19:39
Sigma: Mnie wyszło 32
sprawdź czy dobrze odczytałam
(0,027)
-1/3 - (-1/6)
-2 + 256
3/4 - 3
-1 + 5,5
o=
10/3 - 36 +64 - 1/3 +1= 9/3 - 36 +65 = 3 +29= 32
Pozdrawiam W. Łab... ską


tak?
11 sty 19:58
arturek: mi wyszło że -(-1/6)do -2 to równa sie 6 chyba to jest źle, tak?
bo reszta zgadza się... Ty na pewno sie nie mylisz...
11 sty 20:13
Sigma:
nie! bo - ( - 1/6) -2 = - ( - 6)2 = - ( + 36) = - 36
11 sty 20:18
Sigma: Pozdrowienia przyjęte! Zgadłam ?



tak?
11 sty 20:20
arturek: ok bede pamietal... dziekuje bardzo... ale mam jeszcze kilka zadan do sprawdzenia...jesli
masz ochote na sprawdzenie to zaraz dodam... dziekuje jeszcze raz za zrobienie i
sprawdzenie
11 sty 20:21
arturek: oczywiscie ze przyjete
11 sty 20:23
arturek: mam takie zadanko proste
towar z 7% VAT koztuje 385.20zl.. podatek VAT zostal zwiekszony z 7 na 22%... nowa cena
towaru to 439.20zl?
11 sty 20:26
arturek: no i oczywiscie pozdrowienia z Monachium dla Cb
11 sty 20:29
Sigma:
100% ------ x
107% ----- 385, 20 zł
-----------------------
x= 38520/107= 360 zł
100% ---- 360 zł
122% ------ y
----------------------
y= (122*360)/ 100
y= 439,20 zł

11 sty 20:44
arturek: no to sie zgadzamy.. pozdrowienia przyjete?
11 sty 20:46
arturek: mam jeszcze takie
udowodnij ze jesli:
0 < a < b to 2b/(a+b)do potegi 2 > 1/a+b
11 sty 20:49
Sigma:
Potęgę tutaj pisze się tak
(a+b) szift i 6 puszczasz szift i wybijasz 2
napiszto ! to Ci pomogę !
11 sty 20:51
arturek: 0 < a < b to 2b/(a+b)2 > 1/a+b
11 sty 20:58
Sigma: 2b 1
------------- > -------
(a +b)
2 a +b
2b - 1(a+b)
----------------- > 0
(a +b)
2 wyrazenie (a+b)
2 >0 zawsze jak 0<a<b
czyli licznik też musi być > 0
to
2b -a - b >0 to b > a czyli odwrotnie
a < b co kończy dowód! czyli jest prawdą
11 sty 20:59
arturek: mogłabyś mi to wytłumaczyć


zrobiłaś to za co dziękuje ale nie kumam o co chodzi...
11 sty 21:02
Sigma:
Jak nie kumasz? sprowaadzasz do wspólnego mianownika
po przeniesieniu na lewą stronę!
wspólny mianownik to (a + b)
2
więc pierwszy licznik bez zmiany bo ma taki mianownik OK?
drugi licznik trzeba rozszerzyć ( czyli pomnożyć przez ( a+b)
bo w mianowniku ma tylko ( a +b)
a ma mieć (a +b)
2 czyli (a +b) (a +b)
już wiesz!
mianownik zawsze dodatni ,bo podniesiony do kwadratu tak?
więc licznik też musi byc dodatni , by cały ułamek był dodatni!
dalej juz wiesz? rozpatrujesz tylko licznik
czyli rozwiazujesz nierównośc tylko z licznika !
i wychodzi to co mamy udowodnić!
Spadam na herbatkę
11 sty 21:13
arturek: no i teraz kumam

na stężeniach procentowych też działasz?
do 2 litrów roztworu o stężeniu p% dolano 3 litry roztworu o stężeniu 20%. otzrymano w
ten sposob roztwór o stężeniu 15%. ile wynosi p?
spróbujesz?

jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
Artur
11 sty 21:18
kotki dwa: β≤⇒
11 sty 21:32
Marycha: p*2+20*3=15*(2+3)
2p+60=75
2p=15
p=7,5
12 sty 14:40