Siden: x3+5x2+3x+15=0 Rozwiąż równanie.
zrobiłem tak:
x(x2+3)+5(x2+3)=0
(x+5)(x2+3)=0
(x+5)(x+√3)(x-√3)=0
x=-5 v x=-√3 v x=√3
Niestety w odpowiedziach mam tylko x=-5
11 sty 16:45
Sigma: 1/
x2( x+5) +3(x+5)=0
(x+5)( x2 +3)=0
x = - 5 --- to jedyny pierw. w zb . R bo x2 +3 ≠0
nie możesz rozkładać x2 +3
gdyby było x2 - 3 to tak! rozumiesz już ?
nie ma wzoru na a2 +b2
tylko na a2 - b2 = (a +b)(a -b) ok?
11 sty 16:48
Sigma: Nooo ! i dobrze jest w odp

przekonałam Cię ?
11 sty 16:49
Siden: aha no tak nawias musi sie zerowac

Dzieki
11 sty 16:51
ja: to jest licho..
21 maj 19:04
aaa: −7y+5x=2
−10x+14y=5
14 maj 12:52
Kostek:
−7y+5x=2 /2
14y−10x=5
−14y+10x=4
14y−10x=5
0=9
sprzeczny brak rozwiązań
14 maj 13:21
14 maj 13:24
14 maj 13:26