Wiki: tylko sprawdźcie
a) y=2x2+2x-4
p=-b/2a=-2/4=-1/2
q=-Δ/4a=-36/8=-4 1/2
Δ=b2-4ac=22-4*2*-4=4-8*-4=36
x1=-b-√Δ/2a=(-2-√36)/4=(-2-6)/4=-8/4=-2
x2=(-2+√36)/4=1
b)f(x)=-x2+x-2
p=-1/-2=1/2
q=7/-4=-1 3/4
Δ=12-4*-1*-2=1+4*-2=1-8=-7
brak m.z
c)f(x)=-3x2+9
p=0 bo nie ma b
q=-108/12=9
Δ=0-4*-3*9=12*9=108
x1=(0-√108)/2*-3=(-6√3)/-6≈(6*1,7)/-6=-10,2/-6=1,7
x2=10,4/-6=-1,7
11 sty 12:39
Basia:
a) dobrze tylko przy mnożenie przez ujemną bierz ją w nawias
Δ = 22 -4*2*(-4)
z Twojego zapisu wynika, że tam jest odejmnowanie a nie mnożenie
w b) jak wyżej
w c) pierwiastki trochę inaczej powinno się liczyć
-3x2+9 =0 /:(-3)
x2 - 3 =0
(x-√3)(x+√3) =0
x = √3 lub x =-√3
z Δ i wzorów wyszłoby to samo gdybyś porządnie zapisał √Δ
Δ=12*9 = 4*3*9
√Δ = 2*3*√3 =6√3
ale matematycy tępią taki sposób rozwiązywania równań kwadratowych niezupełnych (czyli
tych, w których b=0 lub c=0)
11 sty 12:50