Bonusik: Oblicz pochodne cząstkowe pierwszego i drugiego rzędu.
a) f(x,y)= ln (x2 + y)
b) f(x,y)= √2xy + y2
c) f(x,y) = xyexy (potęgą jest xye a wykładnikiem xy a nie samo x)
d) f(x,y) = xy ln (x+y)
11 sty 19:43
Bonusik: pomóżcie
11 sty 19:44
Sigma:
Poczekaj na Basię !.... napewno Ci policzy!
poprosisz i podziekujesz! Ok? ( ja Jej przypomnę ok?)
11 sty 19:50
Basia:
a) 1*2x 2x
f'x = -------------- = ---------
x2 + y x2+y
1*1 1
f'y = ----------- = -----------
x2 + y x2 +y
2(x2+y) - 2x*2x -2x2 +y
f'xx = ------------------------- = -----------------
(x2+y)2 (x2+y)2
0*(x2+y) - 1*2x -2x
f'xy = ------------------------- = ------------
(x2+y)2 (x2+y)2
-1*2x -2x
f'yx = --------------- = -----------
(x2+y)2 (x+y)2
-1*1 -1
f'yy = --------------- = --------------
(x2+y)2 (x2+y)2
11 sty 22:43
Sigma: Noo

Dzieki Basiu! i sory ,że za Ciebie sie wypowiedziałam
do " bonusik" ( mnie juz to "wywiało"

Choć tematem pracy mgr " równanie różniczkowe Ricatiego"
11 sty 22:47
Basia:
pochodne cząstkowe liczy się tak jak pochodne funkcji jednej zmiennej
licząc po dx y traktujemy jak parametr, licząc po dy x traktujemy jak parametr
a mamy tych pochodnych:
- dwie pierwszego rzedu f'x = df/dx i f'y = df/dy
- cztery drugiego rzedu f"xx = df/(dx)2
f"xy = df/dxdy
f"yx = df/dydx
f"yy = df/(dy)2
w poprzednim okienku (od trzeciego miejsca) powinno być "
11 sty 22:49
Basia:
b) f(x,y)= √2xy + y2
1 y
f'x = ------------------- * 2y = -----------------
2√2xy + y2 √2xy + y2
1 x + y
f'y = -------------------* ( 2x + 2y) = ----------------
2√2xy +y2 √2xy +y2
-y * [ 1/2√2xy + y2 ]* 2y -2y2
f"xx = --------------------------------------- = --------------------
(√2xy + y2)2 (√2xy + y2)3
1*√2xy + y2 - y*(1/√2xy + y2) * (2x + 2y)
f"xy = --------------------------------------------------------------- =
(√2xy + y2)2
2xy + y2 - y(2x + 2y) -y2
------------------------------- = -------------------
(√2xy + y2)3 (√2xy + y2)3
reszta jutro bo na prwdę muszę kończyć, a to strasznie dużo pisania
11 sty 23:03
bezradna: c)
f'x =y*exy+xy*exy*y=exy(y+xy2)
f'y=exy(x+x2y)
f"xx=exyy(y+xy2)+exy*y2=exy(2y2+xy2)
f"xy=exyx(y+xy2)+exy(1+2xy)=exy(3xy+x2y2+1)
f"yy=exyx(x+x2y)+exy*x2=exy(2x2+x2y)
12 sty 01:00
bezradna: f'x =y*ln(x+y)+xy/(x+y)
f'y=x*ln(x+y)+xy/(x+y)
f"yy=x/(x+y)+x2/(x+y)2
f"xy=ln(x+y)+x/(x+y)+y2/(x+y)2
f"xx=y/(x+y)+y2/(x+y)2
12 sty 01:12
Bonusik: Dziekuje bardzo

Trudne to dosc ale juz wiem o co chodzi

pozdrawiam
12 sty 13:49
Bonusik: Jeszcze tylko 1 pytanie do Basi:
W 3.wierszu (f'xx) to nie powinno wyjsc w liczniku samo 2y

Bo mamy 2(x
2 + y) - 2x*2x =2x
2 +2y - 2x
2 = 2y.
Jesli tak nie jest to prosze o wytlumaczenie.
12 sty 14:06
%3Cpre%3E%3Cb%3EBonusik%3A%3C%2Fb%3E%20Jeszcze%20tylko%201%20pytanie%20do%20Basi%3A%0A%0AW%203.wierszu%20(f'xx)%20to%20nie%20powinno%20wyjsc%20w%20liczniku%20samo%202y%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fpytajnik.gif%22%3E%0ABo%20mamy%202(x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%20%2B%20y)%20-%202x*2x%20%3D2x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%20%2B2y%20-%202x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%20%3D%202y.%0A%0AJesli%20tak%20nie%20jest%20to%20prosze%20o%20wytlumaczenie.%0A%0A%3C%2Fpre%3E
12 sty 14:06
bezradna: masz rację powinno być 2y
12 sty 14:41
Basia:
oczywiście, że tak; jednak te okulary muszę sobie kupić
12 sty 17:47
Bartosz: f"yy=exyx(x+x2y)+exy*x2=exy(2x2+x2y) a w tym przykładzie nie powinno być
exy(2x2+x3y) ?
20 maj 15:05
Anita: y=ex*x2 prosze o pomoc wyliczenia pochodnej
29 lut 11:58
Aga1: Pochodna iloczynu (f*g)'=f'*g+g'*f
f(x)=ex
f'(x)=ex
g(x)=x2
g'(x)=2x
y'=ex*x2+2xex=ex(x2+2x).
29 lut 12:04
Anita: dziękuje ślicznie
29 lut 12:15
adam: xy2
21 lut 00:11
mak: Witam, pomoże ktoś wyznaczyć wszystkie pochodne rzędu pierwszego?
f(x,y) = e2y + cos(xy) / x2 + 1
18 mar 16:38
Damian: Mam wyznaczyć ekstrema z takiego równania
f(x,y) = yln(y+2x2)
różniczki szczególne wychodzą mi takie
fx = yy+2x2 + 4x
fy = 1y+2x2
i jak przyrównuje do zera to wychodzą mi jakieś herezje
16 kwi 23:52
Kamila: Czy pomógłby mi ktoś wyznaczyć pochodną po y z √ey?
14 maj 22:36
carka25: a pochodna xy3 x do y, a y jest jeszcze do trzeciej, licze i jakiś kosmos, prosze o pomoc
24 cze 18:24
Marek: u=
√xy(3x+2z)
p{yz}
Mam obliczyć pochodne cząstkowe takiej funkcji

Pomoże ktoś
21 lis 19:47
maja: 4x3y+3x2y2−5xy−4y2
oblicz pochodne cząstkowe I−go i II−go rzędu oraz hesjans funkcji
14 sty 19:21
Ania: Pomoże ktoś obliczyć pochodną 1 i 2 rzędu?
F(x,y)= sin x + x2y2 + coś y
13 lut 19:30
janek191:
f '
x (x,y) = cos x + y
2*2 x
f '
y(x, y) = x
2*2y − sin y
Działaj dalej
13 lut 19:38