Ewa: Pani Helena ulokowała na giełdzie kwotę 1000zł,kupując akcje firm x i y.Po roku ta
inwestycja przyniosła 10% zysku,przy czym wartość akcji firmy x wzrisła o 20%,a wartość
akcji firmy y o20%spadła.Ile pieniędzy ulokowała pani Helena w akcjach firmy y?
11 sty 21:10
Sigma:
x --- kwota w akcjach firmy x
y ---- " " " y
x+y= 1 000 x = 1 000 - y
1, 2 *x + 0,8*y= 1 100
1,2( 1 000 - y) + 0,8 *y = 1 100
1200 - 1,2 y +0,8y = 1 100
- 0,4 y = - 100
y = 250 zł
to x = 1 000 - 250 = 750 zł
zysk: 250 *20%= 50 zł ---- strata
750 *20% = 150 zł --- zysk
R-m = 150 - 50 = 100 zł zysk czyli 10% z 1000 = 100zł
odp 250 zł w akcje firmy y
750 zł w akcje firmy x
11 sty 21:40