matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.6.2011
Zadania
Odp.
5
mariusz:
y=(cos x)
5
x
Iny=In(cos x)
5
x
2
Pawel:
Witam. Mam kwadrat o boku 24cm. Mam obliczyc przekatna kwadratu.
0
:((:
y = (a+x) / b
7
tn:
jak podnieść do kwadratu (sin300)
2
6
banan!:
5x−3
x−2
−1=
x−2
x−1
0
Cancer0s:
Oblicz pole działki rekreacyjnej, której plan przedstawiony jest na rysunku. Zakładamy, że kąty ABC i ECD są kątami prostymi.
0
Agacior : ):
Mam to zadanie, ale jako samouk chciałabym chociaż sprawdzić czy wykonałam je dobrze... poproszę o poprawne rozwiązanie w celu korekcji ewentualnych błedów
1
ania7190:
Droga wznosi się pod kątem 30 stpni.O ile metrów wzniesiesz się po przebyciu 1 km tej drogi?dzięki za rozwiazanie poprzedniego zadania
Teraz to plis
2
Kasia:
Wyznacz na osi odciętych punkt P jednakowo oddalony od punktów A=(−4 , −2) B=(2, 6)
5
xyz:
Ile to jest
(
1
2
)
∞
i 2
∞
prosze o sprawdzenie
0
rybaltka:
Wyznacz punkty należące do paraboli, których odległość od punktu P jest najmniejsza. Parabola y=x2 jest zaczepiona w p.(0,0), ramiona skierowane do góry, punkt lezy na osi Oy i ma
19
solara:
Narysuj wykres funkcji f (x) = |x| Bardzo pilne proszę o pomoc
0
Robinson:
Mam takie zadanko: Znaleźć wychylenie y (w cm) punktu z położenia równowagi w chwili t=T/8, jeżeli punkt znajduje
1
Marta:
x√2= 6√3 x=?
0
Agacior : ):
:::rysunek::: (−5/7 * 2 1/7 * 5/6 − 1) : [1 − (−7/8) * (−1 3/5) : 3/14] =
4
Konrad:
Witam, nurtuje mnie jak rozwiązać takowe zadanko z kombinatoryki i tu taka moja mała prośba ażeby jeśli ktoś ma czas wyjaśnił mi dokładnie co i jak, otóż:
3
ania7190:
W trapezie prostokątnym ABCD <A=<D=90 stopni.Przekątna BD wynosi 6 cm i tworzy z bokiem AB kąt 30 stopni.Oblicz obwód trapezu ABCD wiedząc że podstawa DC stanowi
2
3
podstawy AB
5
ZKS:
Rozwiąż nierówność
0
nosu:
znalezc pole tej czesci powierzchni
0
Ewelina:
Dane są punkty A (4,1), B (−2,5) i P (6,4). Na prostej równoległej do prostej AB i przechodzącej przez punkt P znajdź punkt równoodległy od punktów A i B.
6
Marta:
4
√
3
* 3
√
2
=? 4
√
3
* 3
√
3
= ?
0
xxx:
Pomocy zupełnie nie wiem jak się za to zabrać Narysuj wykres zależności liczby jąder promieniotwórczych w próbce od czasu dla izotopu 16N o czasie połowniczego rozpadu 7,2 s
2
Jadwiga:
Partia towaru liczy 18 sztuk dobrych i 12 sztuk wadliwych. Partia zostaje przyjęta, jeśli wśród losowo wybranych bez zwracania 8 sztuk będzie co najwyżej jedna sztuka wadliwa. Obliczyć
0
ania:
:::rysunek::: fizyka proszę o pomoc. od tego zależy czy będę mieć 2
4
mateusz:
[4
−1,3
: 9
−1,3
* 2
0,6
: 3
0,6
]
1/2
2
Ania:*:
:::rysunek:::
4
Magda:
Oblicz promień okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie=6 i wysokości=4. Męczę się z tym zadaniem i już mi się pomysły skończyły, choć pewnie jest
9
Magda:
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
0
rybałtka:
Wyznacz punkty należące do paraboli, których odległość od punktu P jest najmniejsza. Parabola y=x
2
jest zaczepiona w p.(0,0), ramiona skierowane do góry, punkt lezy na osi Oy i ma
25
Arecki :
Proszę o pomoc w zadaniu Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A=(6,1) B=(−2,5) C=(−6,−1)
2
patka:
3
x
−
x−3
x+1
1
ola:
8x
3
−12x
2
−12x+8
2
KOCUR:
2
x
4
3
patka:
2
f(x)
x+3
Narysuj wykres funkcji oraz wyznacz dziedzinę i zbiór wartości. błagam o pomoc
pomóżcie. z góry wielkie dzięki
5
kiepski mat:
prosze mi pomoc w obliczeniu pochodnej f(x)=x
3
f'(x)=?
1
Kasia:
Pomóżcie W skrzyni znajduje się 12 detali wyprodukowanych w zakładzie A, 20 detali wyprodukowanych w
7
mateusz:
Które wyrazy ciągu (a
n
) są równe 0 ?
5
Pola:
π
Ile wynosi
?
3
3
johny:
(x
2
+ bx + c)(x−3) = X
3
+ 7x + 6
10
Pyza:
Jaką podstawe ma graniasosłup NIEprawidłowy ? poniewaz musze z siatki zrrobic taka wlasnie bryłe
1
Pola:
π
3
5
JO:
Zapisz równanie prostej przechodzacej przez punkt (1,6) ktora jest rownolegla do prostej y=
2
3
x+1
1
kotecek:
jak obliczyć długość boku trójkąta prostokątnego jeżeli przeciwprostokątna to y przyprostokątna wynosi 9√2 a druga przyprostokątna to x... a kąt między przyprostokątna x a
4
mis:
ile wynosi P=(4√3)kwadrat /3 ?
2
tn:
wzory redukcyjne, dlaczego wielokrotność 360 lub 2pi można pomijając −> dlatego że obrót o 360 stopni nic nie
0
emi:
wyznacz wspolrzedne wektora 1/3AB a nastepnie wspolrzedne punktow P i Q dzielacych odcinek na 3 rowne czesci A(−10,6) B(8,−6)
7
johny:
rozłóż na czynniki i wyznacz miejsca zerowe.
0
Asiunia-Asik:
Witam potrzebuje rozwiązań na te zadania
5
ol:
x−podstawa długość ramion przy podstawie po 10
3
jogson:
W(x) = (x+1)
2
− (x−2)
2
5
Mariola:
oblicz długości boków trójkątów prostokątnych
23
aka:
oblic zmonotonicznosc(x−3)
√
x
8
Mariola:
oblicz pole trójkątów równobocznych jeżeli h=2
0
ewa:
f(x)=x kwadrat +bx+c przedstaw w postaci kanonicznej
2
ewa:
przedstaw w postaci kanonicznej y=4(x−1)(x+3)
0
Daria:
Oblicz długość odcinka AP zawartego w stycznej do okręgu (x+3)
2
+ (y−2)
2
= 25, poprowadzonej z punktu A= (2;6), gdzie P jest punktem styczności.
1
66777:
Napisz równanie stycznej do okręgu o równaniu x
2
+y
2
=10 w punkcjie A=(1;3)
3
aye:
Oblicz różniczka zupełna funkcji − co to takiego ?
0
66777:
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A=(3;0) i B=(−1;2) wiedząc że środek tego okręgu należy do prostej o równaniu x−y+2=0
2
kinga:
ile wynosi: log₇√7
wie ktoś może
bardzo proszę o odpowiedź...
0
damian:
f(x,y) = y√x − y
2
+ 6y − x
1
555:
Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu S gdy: a) l:x−2y+5=0, S: x
2
+y
2
=36
0
ikson :
W kulę wpisano sześcian, w który wpisano drugą kulę. Oblicz długość promienia kuli wpisanej w sześcian, jeśli promień kuli opisanej na tym sześcianie ma długość R.
6
Adrian))):
16x
2
−16x
3
+4x
2
3
Julia:
Oblicz sin2x−sinx=sin3x−sin2x
0
Julia:
Oblicz sin2x−sinx=sin3x−sin2x
25
TOmek:
Rozwiąz równanie sin5x=1 od czego zacząc?
0
Maja:
Rozwiąż równania: a) 3(x + 2) =
√
22 − 9x
1
TOmek:
√
2
sinus kąta ostrego α jest o
większy od kosinusa tego kąta. Oblicz cos.
2
2
zad:
9−3x
2
>0 jakie beda miejsca zerowe?
0
ania:
w(x)= −4x7+2x5−3x2+6 oraz V(x)=4x7−3x5−3x2+x−1. wyznacz wzór wielomianu i uporzadkuj malejaco: H(x)=2W(x)−V(x)
0
Ana:
Pani nowacka wzieła w banku kredyt w wysokosci 40 000zł na zakup samochodu. Roczna stopa procentowa kredytu jest równa 16%. Kredyt ma byc splacony w ciagu 2 lat, w kwartalnych ratach
6
zad:
pochodna z xlnx=1/x?
0
Julia:
sinx,sin2x,sin3x − ciąg arytmetyczny. Oblicz x
1
joanna:
OBLICZ WARTOSC WYRAZENIA: −2(cos30stopni + sin60stopni) +tg30stopni razy ctg30stopni
0
ewa:
pilnie prosze o pomoc zad wykresem funkcji f(x)=x kwadrat+bx+c jest parabola o wierzcholku w punkcie w (1.3)wyznacz wspolczynnik bi c oraz zapisz w postaci kanonicznej.
0
rogal180:
F
mam pytanie , skąd zachodzi taki związek : ε
0
=
szukam po necie ale nic ciekawego nie
m
ma
2
ewa:
rozwiaz rownanie 4xkwadrt−13x+3=0 zad 2 przedstaw w postaci kanonicznej y=4(x−1)(x+3)
0
rozwiaz rownania:
(x+2)x=2(x+2)(x−1)
1
Dżasta:
jutro mam sprawdzian, czy ktoś wie jak rozbić to wyrażenie
1
x
2
+
1
x
2
rozwiaz rownania:
−x3−x2+3x+3=0
0
mata na szybko :
5
Julia:
sinx,sin2x,sin3x − ciąg arytmetyczny. Oblicz x
2
iwa:
y=−3x−2
0
mata na szybko :
a) 2 minus w liczniku a przez a+b b)w liczniku z, a w mianowku 1−32 i to wszystko minus 2 przez 3z−1
0
mata na szybko :
2−
a
a+b
w liczniku jest a
3
mata na szybko :
w liczniku 4x, w mianowniku x−1 podac dziedzine trzeba
3
miki:
Fizyka ;; oblicz energię, pęd i masę fotonu , jeżeli jego długośc wynosi 700 Nm.
10
severo:
Znajdź odwrotność podanej liczby:
0
julcia:
oblicz wartość wyrażenia: −2(cos30 stopni+ sin60 stopni) + tg30 stopni * ctg30stpni
1
maja :):
a)W trojkacie prostokatnym jedna przyprostokatna ma długosc 4cm,a druga przyprostokatna ma dlugosc 3 i kat przy tej przyprostokatnej ma miare α.Oblicz sinα,tgα,ctgα.
0
asia:
Oblicz miary katow trojkata ABC oraz miary dwoch katow (∠ A i ∠ D )trojkata ADB,wykorzystujac dane na rysunku ponizej oraz wiedzac,ze prosta AC jest styczna do okregu w punkcie A,zas punkt
2
asia:
W trójkacie ABC katy przy podstawie maja 30stopni i 45stopni i wysokosc tego trójkata,ktora pada na podstawe ma dłudosc 10cm.Oblicz obwód i pole tego trójkata.
1
Julcia:
Oblicz wartosc wyrazenia −2(cos30*+sin60*)+tg30* *razy ctg30*
5
asia:
Majac dane sina=9/15 .Wyznacz cosa,tga,ctga.
2
asia:
majac dane sina=9/5. wyznacz cosa,tga,ctga.
11
oaxoaxoax:
Wyznacz wartości parametru m, dla których funckja f przyjmuje tylko wartości ujemne.
5
Pomocyy..:
Proszę pomóżcie pilnee bardzo !
1. Wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego i iloraz ciągu geometrycznego a5−a3=1680
1
student16:
Bardzo proszę o pomoc; najprawdopodobniej to zadanie pojawi się na kollokwium.
1
:):
zad. 1.Z drutu o długości 48 cm wykonano szkielet ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o wszystkich krawędziach równej długości. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
3
:):
:::rysunek::: Oblicz objętość narysowanego ostrosłupa prawidłowego wiedząc,[ES]=12 cm i [AC]= 5
√
2
cm
3
ja:
proszę o pomoc w zadaniach..
1
monia:
na dziś bardzo proszę o szybką pomoc zapisz wzór podanej funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej f(x)=2x
2
+5x−5