wyznacz punkty należace do paraboli
rybaltka: Wyznacz punkty należące do paraboli, których odległość od punktu P jest najmniejsza. Parabola
y=x2 jest zaczepiona w p.(0,0), ramiona skierowane do góry, punkt lezy na osi Oy i ma
współrzędne (0,10) Proszę o pomoc, bo mi jakoś kiepsko idą te pochodne, a właściwie zadania z
nimi zadane.
8 cze 22:28
5-latek: Komus jednak to slońce zaszkodzilo
Jak nie macie co robic to idzcie umyjcie sobie glowy zimna woda
12 cze 19:03
Janek191:
y = x2
P = ( 0; 10)
R leży na paraboli, więc R = ( x; x2) lub R = ( − x; x2)
I P R I2 = ( x − 0)2 + ( x2 − 10)2 = x2 + x4 − 20 x2 + 100 = x4 − 19 x2 + 100
d(x) = x4 − 19 x2 + 100
Szukamy minimum funkcji d
d'(x) = 4 x3 − 38 x = x*( 4 x2 − 38) = 0 ⇔ x = 0 lub x2 = 9,5
x = − √9,5 lub x = √9,5
d"(x) = 12 x2 − 38
d"(√9,5) = 12*9,5 − 38 > 0 − minimum lokalne
Odp. R1 = ( − √9,5 ; 9,5) , R2 = ( √9,5 ; 9,5)
=======================================
12 cze 19:26