Będziemy używać oznaczeń z rysunku (to mój pierwszy na tej stronie, więc proszę o
wyrozumiałość):
Dane: |AC|=|BC|=10
∡ACB = 120 st.
I sposób:
|AB|2=|AC|2+|BC|2 − 2|AC|*|BC|*cos(∡ACB) (tw. cosinusów)
Podstawiasz i otrzymujesz:
|AB| = 10√3
II sposób:
Zauważmy, że z faktu, że trójkąt ABC jest równoramienny wynika, że wysokość opuszczona z
wierzchołka C jest dwusieczną kąta ACB.Stąd |∡ACD| = 60 st. Ponadto jest to środkowa!
Trójkąt ADC jest prostokątny (to, że wysokość opada na bok pod kątem prostym jest oczywiste,
takich truizmów nie trzeba tłumaczyć). Otrzymujemy trójkąt o kąta 30,60,90 i o
przeciwprostokątnej równej 10.
Boki AD i BD są równe, więc wystarczy wyliczyć bok AD.
| |AD| | ||
sin(∡ACD) = | ||
| |AC| |
| √3 | 10 | ||
= | |||
| 2 | |AD |