zapisz wielomian w postaci sumy jednomianów
jogson: W(x) = (x+1)2 − (x−2)2
zapisz wielomian w postaci sumy jednomianów i uporządkuj go malejąca.
zadanie zrobiłem, wyszło mi "2x−3" lecz nie jestem pewny czy dobrze kombinuje z takimi
zadaniami.
z góry dzięki
8 cze 18:23
TPB: Zauważ, że jeżeli 2x−3 podstawisz za x np. 1 to otrzymasz −1.
Jeżeli zadanie wykonałeś poprawnie, to W(1) = −1. Ale W(1) = 3, więc zrobiłeś źle.
Poprawny wynik to 6x−3, próbuj dalej.
8 cze 18:31
krystek: pomyliłęś się 2x +4x=6x.Przed nawiasem masz minus!
8 cze 18:32
jogson: fakt, doszedłem do poprawnego wyniku. dzięki
8 cze 18:40