| π | ||
x= | +2kπ gdzie k ∊C co dalej? | |
| 2 |
| π | ||
5x = | + 2kπ, k∊C / : 5 | |
| 2 |
| π | 2kπ | |||
x = | ,k∊C | |||
| 10 | 5 |
| π | ||
x = | + ... | |
| 10 |
| π | ||
t = | + 2kπ | |
| 2 |
| π | ||
tg(3x− | )=√3 | |
| 3 |
| π | π | |||
−tg( | −3x)=√3 | =tg60=√3 | ||
| 3 | 3 |
| π | ||
tg3x=−√3 szukam dla tg=−√3 to jest x= | +kπ | |
| 3 |
| π | ||
3x=− | +kπ /3 | |
| 3 |
| π | kπ | |||
x=− | + | /3 | ||
| 9 | 3 |
| 2π | kπ | |||
a niestety odp. mam x= | + | |||
| 9 | 3 |
| π | ||
tg(3x − | ) = √3 | |
| 3 |
| π | π | |||
3x − | = | + kπ | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
3x = | π + kπ | |
| 3 |
| 2 | π | |||
x = | π + | * k k ∊ C i tyle, po co modzić | ||
| 9 | 3 |
| π | ||
A gdzie błąd ? Po pierwsze zniknęło Ci | nie wiem czemu | |
| 3 |
I sorki, że nie ten temat, a odnośnie zadania to łatwiej z t ogarnąć
| π | ||
t =3x − | , t∊R | |
| 3 |
| π | ||
t = | + kπ | |
| 3 |
| π | π | |||
3x − | = | + kπ | ||
| 3 | 3 |
| 2π | ||
3x = | + kπ / : 3 ... | |
| 3 |
Na moje na bank bedzie
równanie/nierównosc z wart. bez względna, logarytmy−> dawno nie bylo, i wielomiany bo w tym
roku nie bylo
Najlepsze działy szczególnie wielomiany. Myślę,
że na pewno będzie równanie z parametrem m ale w innej formie (choćby nawet coś z
trygonometrią)
:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2531.html
, fajnie jakby dali podobną maturkę do 2010 lub 2008 bo były najłatwiejsze
πΔ∞→⇔⇒≠