Które wyrazy ciągu są równe 0
mateusz: Które wyrazy ciągu (a
n) są równe 0 ?
a) a
n=n
2(n−3)
wiem że odpowiedź to 3
f) a
n=
(n3−64)(64−n2)3n−1
odpowiedź 4 i 8
Chodzi o to żeby ktoś mi wytłumaczył jak to zrobić najłatwiejszym sposobem.
Potrzebne mi to na dziś wieczór. Z góry dzięki za pomoc
8 cze 19:40
mateusz: Nikt tego nie umie zrobić ?
8 cze 20:41
Bogdan:
Wszyscy potrafią, bo to jest bardzo łatwe. Rozwiąż po prostu równanie: an = 0
8 cze 20:43
mateusz: To jak oblicze to wszędzie mi wyjdzie 0 a ma wyjść dla których wyrazów ciągu będzie się równało
0
8 cze 20:52
Bogdan:
pokaż swoje obliczenia
8 cze 20:52
mateusz: an=n2(n−3)
an=02(0−3)= 0
8 cze 20:55
mateusz: wcześniej obliczałem takim sposobem :
po prostu dla każdego wyrazu ciągu liczyłem oddzielnie
12(1−3)=−2
22(2−3)=−4
32(3−3)=0
42(4−3)=−16
czyli widać że odpowiedź to 3
tylko nie wiem do ile wyrazów liczyć żeby znaleźć wszystkie odpowiedzi i szukam jakiegoś
innego sposobu żeby po obliczeniu 2 −3 wyrazów wiedzieć że np 10 będzie rozwiązaniem
8 cze 21:02
Bogdan:
an = 0 ⇒ n2(n − 3) = 0 ⇒ n = 0 lub n = 3
Rozwiązanie n = 0 odrzucamy, bo n∊N+, pozostaje n = 3
8 cze 21:05