Nierówność
ZKS:
Rozwiąż nierówność
(√x)log8x ≥ 3√16x ⇒ Df = (0,∞)
x12log8x ≥ (16x)13
xlog64x ≥ (16x)13 / 3
xlog4x ≥ 16x
Może ma ktoś jakieś pomysły jak można to rozwiązać? Myślałem nad tym aby zrobić :
xlog4x ≥ xlogx16x
8 cze 21:55
ZKS:
8 cze 23:05
Bogdan:
Spróbujmy tak:
(√x)log8x ≥ 3√16x, x > 0
Oznaczmy: log8 x = y ⇒ x = 8y = 23y
(23y)y/2 ≥ 24/3 * (23y)1/3
Kontynuuj
8 cze 23:39
ZKS:
Dziękuję bardzo Bogdanie już próbuje.
8 cze 23:51
ZKS:
2
3y22 ≥ 2
y + 43
9y
2 − 6y − 8 ≥ 0
(3y + 2)(3y − 4) ≥ 0
8 cze 23:54
ZKS:
(3log
8x + 2)(3log
8x − 4) ≥ 0
log
8x
3 = −2 ⋁ log
8x
3 = 4
9 cze 00:00
ZKS:
Jeszcze prosiłbym Cię Bogdanie czy mógłbyś zobaczyć na to rozwiązanie czy jest poprawne.
9 cze 00:02
ZKS:
Jeszcze oczywiście dziedzina czyli ostatecznie mi wyszło:
9 cze 00:08
Bogdan:
Uwzględnij jeszcze założenie: x > 0 i będzie dobrze.
9 cze 00:13
Bogdan:

ok
9 cze 00:13
ZKS:
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam
9 cze 00:19
Bogdan:
9 cze 00:21
ZKS:
Prosiłbym o sprawdzenie z góry dziękuję.

Znaleźć wszystkie liczby rzeczywiste m ≠ 0, dla których równanie:
ma dwa różne pierwiastki x
1, x
2 spełniające warunek |x
1 − x
2| > x
1 + x
2.
| x | | m | |
| + m = |
| + x + 1 / * x |
| m | | x | |
| | m − 1 | |
( |
| )x2 + (1 − m)x + m = 0 |
| | m | |
Δ > 0
m
2 − 2m + 1 − 4m + 4 > 0
m
2 − 6m + 5 > 0
m∊(−
∞,1)∪(5,
∞)
|x
1 − x
2| > x
1 + x
2
Dla x
1 + x
2 < 0
m(m − 1)
2 < 0 ⇒ m∊(−
∞,0)
Dla x
1 + x
2 ≥ 0
|x
1 − x
2| > x
1 + x
2 /
2
(x
1 − x
2)
2 > (x
1 + x
2)
2
(x
1 + x
2)
2 − 4x
1x
2 > (x
1 + x
2)
2
x
1x
2 < 0
m
2(m − 1) < 0 ⇒ m∊(−
∞,0)∪(0,1)
m∊(−
∞,0)∪(0,1) ⋀ m∊(−
∞,0) ⋀ m∊(−
∞,1)∪(5,
∞) ⇒ m∊(−
∞,0)
9 cze 00:53
bosy: log 4 (3−x)=1/2
23 paź 17:04