funckja kwadratowa, parametr
oaxoaxoax: Wyznacz wartości parametru m, dla których funckja f przyjmuje tylko wartości ujemne.
f(x)=(m+1)x
2 − x + m + 1
Proszę o nie rozwiązanie, tylko wskazówki, gdyż chcę spróbować własnych sił
.
Czy powinienem zastosować układ równań, że:
{a<0
{Δ<0
?
8 cze 12:38
Godzio:
Tak, rozwiąż ten układ i wyznacz część wspólną, dla formalności powinniśmy zapisać m ≠ − 1
8 cze 12:43
oaxoaxoax: Czyli układ będzie wyglądał następująco:
{m+1<0
{(−1)2 −4(m+1)(m+1)<0 ?
8 cze 12:45
Godzio:
Tak
8 cze 12:46
oaxoaxoax: m≠−1
{a<0
{m+1<0
{m<−1
{(−1)
2 −4(m+1)(m+1)<0 ?
{−4m+8m−3<0
{Δ=16 ⇒
√Δ=4
| | 1 | | 1 | |
m1=− |
| − nie spełnia warunków ( − |
| + 1 > 0 ) |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 12:50
oaxoaxoax: | | 3 | | 1 | |
Widzę pomyłkę już, powinno być −8m. Wtedy m=− |
| lub m=− |
| ale m2 nie spełnia, wiec |
| | 2 | | 2 | |
m
! pasuje.
8 cze 12:52
Godzio:
(−1)
2 − 4(m
2 + 2m + 1) = 1 − 4m
2 − 8m − 4 = −4m
2 − 8m − 3 < 0
| | 1 | | 3 | |
m < −1 i m ∊ (−∞,− |
| )U(− |
| ,∞) −− to jest przedział |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
Odp: m ∊ (−∞,− |
| ) U (− |
| ,−1) |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 12:54
oaxoaxoax: | | 3 | |
Hmm. W książce mam napisaną odpowiedź tylko m=− |
| |
| | 2 | |
8 cze 12:56
8 cze 12:57
Godzio:
Zły przedział podałem przecież
| | 3 | | 1 | |
(−∞,− |
| ) U (− |
| ,∞) i m < −1 |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 12:57
oaxoaxoax: Teraz pasuje. Dzięki Godzio

. Robię wakacyjny refresh, więc możliwe, że jeszcze nie raz się
zgłoszę z czymś

.
8 cze 12:59
Godzio:
Nie ma sprawy
8 cze 13:02