wielomian
johny: rozłóż na czynniki i wyznacz miejsca zerowe.
8x4 + 125x
mam problem z takimi przykładami bo szczerze powiedziawszy nie wiem co i jak. Prosił bym o
objaśnienie dla dosłownej małpy krok po kroku.
8 cze 18:54
Nie jestem mądry: Wyłączamy przed nawias x:
x(8x
3+125)=
Rozkładamy wyraz w nawiasie ze wzoru skróconego mnożenie ( a
3+b
3)
x( 2x+5)(4x
2−10x+25) i tyle
8 cze 19:00
Nie jestem mądry: No i jeszcze miejsca zerowe
jeśli x(2x+5)(4x
2−10x+25)=0 to:
x=0 lub 2x+5=0 lub 4x
2−10x+25=0
Δ<0 brak rozwiązań
8 cze 19:04
johny: policzyłem w ten sposób, miejsca zerowe wyszły
x ≠ 0
x≠ − 5/2
8 cze 19:09
johny: no to zgodnie, dzięki kolego
8 cze 19:10
Nie jestem mądry: Czemu piszesz ≠ ?
8 cze 19:10
johny: stres, i na szybko chciałem napisać. Jutro mam zaliczenia żeby zdać i się trochę stresuje. W
innym wypadku sierpień.
8 cze 19:11
Nie jestem mądry: 
no to ucz się ucz
8 cze 19:12