Oblicz x
Julia: sinx,sin2x,sin3x − ciąg arytmetyczny. Oblicz x
8 cze 15:37
bart: sin3x−sin2x=sin2x−sinx

zapewne pomoglem
8 cze 15:42
Julia: Tyle to ja też mam, ale nie potrafię dalej się z tym uporać
8 cze 15:47
bart: 3sinx−4sin
3x−2sinxcosx=2sinxcosx−sinx
−4sin
3x−4sinx−4sinxcosx=0
−4sinx(sin
2x+cosx+1)=0
sin
2=1−cos
2x
−4sinx(1−cos
2x+cosx+1)=0
−4sinx(−cos
2x+cosx+2)=0
dokoncz..

a wzorki masz w linku
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
8 cze 16:25
Julia: Dziękuję za pomoc ale coś mi dziwnego wyszło
8 cze 16:49
Julia: wyszlo mi że x ma 0o więc chyba jest źle
8 cze 16:52