Pomóżcie
Arecki : Proszę o pomoc w zadaniu
Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A=(6,1) B=(−2,5) C=(−6,−1)
8 cze 20:39
Bogdan:

→
AB = [−8, 4]
→
AC = [−12, −2]
| −8 4 |
Pole trójkąta = 0,5*| | | | = 0,5*|16 + 48| = 32
|−12 −2 |
8 cze 21:03
8 cze 21:09
Bogdan:
a co wg Ciebie wyznacza się wzorem, który podałeś?
8 cze 21:11
krystek: To jak sposób Bogdana jest Tobie obcy(wektorami) to weź wzór Herona na pole trójkąta
,przedtem obliczając długości wszystkich boków.
IABI= ...
IBCI=...
ICAI=
8 cze 21:20
8 cze 21:24
Bogdan:
Arecki − nie pytałem Ciebie, gdzie jest wzór, który podałeś (ja go znam od wielu lat).
Napisz wprost, co wg Ciebie można nim wyznaczyć i po co go tu zacytowałeś?
8 cze 21:30
Arecki : no podalem link bo tam pisze ze jest to wzor na pole trojkata o tych wierzcholkach
8 cze 21:31
krystek: Ale wcześniej podałeś odsyłacz do wzoru ,który nie jest na pole Δ.Popatrz uważnie!
8 cze 21:33
Arecki: podalem dobry link tylko trzeba zjechac na dol troche i tam jest
8 cze 21:35
8 cze 21:38
Arecki: no napisalem juz ze jest to wzor na pole trojkata o wierzcholkach ABC
8 cze 21:39
Bogdan:
czy wzór, który podałeś i ten wzór
1223 to te same wzory?
8 cze 21:43
krystek: Bogdan widzę ,że nie tracisz cierpliwości .Pozdrawiam.
8 cze 21:47
8 cze 21:48
8 cze 21:53
Arecki: Wiec tak poprosilem o pomoc Bogdan rozwiazales mi zadanie ale nic z tego nie obczajam chodzi mi
o to czy tym wzorem ktory podalem mozna to obliczyc bo wydaje mi sie ze jest latwiej bo tam
tylko trzeba podstawic a problem jest w tym ze wynik wychodzi mi ujemny a pole nie moze byc
przeciez ujemne.
8 cze 21:58
krystek: Ciekawa jestem ,czy zrozumie jaki wzór wcześniej podał. Sądzę ,że nie widzi róznicy.
Miłego wieczoru.widzę ,że chętnie pomagasz tym ,którzy wykazują chęci nauczenia się i
zrozumienia.
Powodzenia!
8 cze 22:01
krystek: A co oznacza IxI
8 cze 22:03
Bogdan:
| | 1 | |
P = |
| |(xB − xA)*(yC − yA) − (yB − yA)*(xC − xA)| |
| | 2 | |
x
A = 6, y
A = 1
x
B = −2, y
B = 5
x
C = −6, y
C = −1
x
B − x
A = −8, y
B − y
A = 4
x
C − X
A = −12 y
C − y
A = −2
Porównaj te liczby z liczbami w moim rozwiązaniu. Wstaw je do wzoru i wykonaj obliczenia.
Pionowe kreseczki oznaczają wartość bezwzględną.
8 cze 22:07
Arecki: no ok rozumiem jest to wartosc bezwzgledna czyli moze wyjsc ujemny ale Tobie wyszlo ze pole
jest rowne 32 a mi z tego wzoru wyszlo 4 A wlasnie zauwazylem ze ten pierwszy wzor ktory
podalem to przez przypadek chodzilo mi od poczatku o ten drugi. Przepraszam za wprowadzenie w
blad
8 cze 22:09
Bogdan:
| a b |
Zapis | | = a*d − b*c oznacza wyznacznik II stopnia, tego właśnie zapisu użyłem.
| c d |
8 cze 22:11
Arecki: To nie dla mnie

P=
12(−2−6)*(−1−1)−(5−4)*(−6−6)
P=
12(−8)*(−2)−4*(−12)
P=
1216−48
P=
12|−32|
a wiec pole wychodzi 16 poprawnie obliczylem
8 cze 22:17
Bogdan:
ile jest −4*(−12) ? +48 czy −48?
8 cze 22:32
Arecki: juz rozumiem gdzie popelnilem blad

Dzieki wielkie za pomoc i za cierpliwosc

jutro bede
pisal sprawdzian mam nadzieje ze zalicze. Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam
8 cze 22:34
Bogdan:
Życzę powodzenia
8 cze 22:57
Gustlik: Arecki, Bogdan zrobił to metodą, którą wyjaśniłem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18
I jest to najszybszy sposób na obliczenie pola trójkąta, niestety po macoszemu traktowany przez
nauczycieli i przez urzędasów z MEN, którzy układali ten chory program. Pozdrawiam.
Wzór, który podałeś w tym drugim odsyłaczu to ten sam wzór, tylko podany w bardziej zagmatwanej
i trudniejszej do zrozumienia i zapamiętania postaci. Polecam metodę wektorową − ZDECYDOWANIE

!
9 cze 02:49
ZKS:
Witam Cię
Gustliku masz może jakieś fajne zadanka?
9 cze 02:54
Roksana: Oblicz wartość bezwzględną wyrażenia.
a) 1/2)−2 ×(2/5)−2 −3−5 ÷9−4
b) (0,02)−2 ÷(0,2)−2 +3−5 × (1/3)−5
17 wrz 04:14