Meeggii
Pomocyy..: Proszę pomóżcie pilnee bardzo !

1. Wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego i iloraz ciągu geometrycznego a5−a3=1680
a3+a4=560
2. Wyznacz czterowyrazowy ciąg wiedząc ,że iloczyn wyrazów skrajnych tego ciągu równa się 27, a
suma kwadratów dwóch pierwszych wyrazów wynosi 10.
8 cze 12:30
Godzio:
Zad. 1
a
5 + a
3 = 1680
a
3 + a
4 = 560
a
1q
4 + a
1q
2 = 1680
a
1q
2 + a
1q
3 = 560 :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| a1q2(q2 + 1) | | 1680 | |
| = |
| |
| a1q2(1 + q) | | 560 | |
q
2 + 1 = 3q + 3
Dalej sobie poradzisz
8 cze 12:35
Godzio:
Co do zad. 2 jaki to ciąg ?
8 cze 12:36
Meeggii: także geometryczny

a mogę prosić o wyjaśnienia co do 1zadania.? Skąd to się wzieło, będe bardzo wdzięczna
8 cze 12:39
Godzio:
a,b,c,d
a * d = 27 ⇒ a
2 * q
3 = 27
a
2 + b
2 = 10 ⇒ a
2 + a
2q
2 = 10
10q
3 = 27 + 27q
2
10q
3 − 27q
2 − 27 = 0 W(3) = 0 więc dzielimy równanie przez (q − 3)
(q − 3)(10q
2 + 3q + 9) = 0 −−− Δ < 0
q = 3
a
2 * 3
3 = 27 ⇒ a
2 = 1 ⇒
a = 1 lub a = −1
b = 3 lub b = − 3
c = 9 lub c = −9
d = 27 lub d = 27
Po pierwsze każdy wyraz można zapisać korzystając z pierwszego wyrazu i ilorazu
a
4 = a
1 * q
3 itd. ale to chyba wiadome
Mając 2 równania można je dodawać, odejmować, mnożyć i
dzielić. W zadaniach z ciągiem
geometrycznym zazwyczaj mamy do czynienia z dzieleniem, i tego właśnie tu użyłem
8 cze 12:41
Meeggii: j
uż wszystko rozumiem

dziękuuje za pomoc
8 cze 12:49