wyznacz obwody trójkątów
Magda: Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Długości odpowiednich boków dwóch trójkątów wynoszą 6cm i 18cm, a suma ich obwodów jest równa
120cm. Wyznacz obwody tych dwóch trójkątów.
8 cze 20:47
Bogdan:
Magdo − jaka jest więc skala podobieństwa tych trójkątów?
8 cze 20:49
Magda: 1/3 ?
8 cze 21:02
Bogdan:
Oznaczamy:
L
1 − obwód mniejszego trójkąta, L
2 − obwód większego trójkąta.
| | 1 | |
Skala podobieństwa trójkątów k = |
| , a więc: |
| | 3 | |
| L1 | | 1 | |
| = |
| i L1 + L2 = 120 |
| L2 | | 3 | |
Rozwiąż ten układ równań.
8 cze 21:08
Magda: to zrobiłam do tego momentu tylko nie bardzo wiem jak rozwiązać ten układ równań
8 cze 21:15
Bogdan:
Wyznacz np. L2 z pierwszego równania i pokaż co otrzymałaś.
8 cze 21:20
Magda: L2 = L1 * 3
8 cze 21:24
Magda: i teraz robię układ równań ?
8 cze 21:25
Bogdan:
Wstaw otrzymane wyrażenie, czyli 3L1 w miejsce L2 do drugiego równania.
8 cze 21:26
Magda: Dobra już wiem. Dziękuję bardzo
8 cze 21:31