funkcje kwadratowe
ewa: rozwiaz rownanie 4xkwadrt−13x+3=0 zad 2 przedstaw w postaci
kanonicznej y=4(x−1)(x+3)
8 cze 15:53
ewa: prosze pilne o pomoc wykresem funkcji f(x)=x kwadrat =bx+c jest parabola o wierzcholku w
punkcie w (1.3)wyznacz wspolczynnik bi c oraz zapisz wzor funkcji f w postaci kanonicznej.
8 cze 16:04
R.W.17l: Ludzie, stosujcie się do kodowania forum... nie 4xkwadrat ale 4x
2, jest obok napisane jak
a) 4x
2−13x+3=0
D: x∊R
Δ=169−48=121
√Δ=11
b) wiesz co to postać kanoniczna? =0 wymnóż wszystko
c)... ekstra.. hmm, f(x)=x
2−bx+c?
a=1, b=−b, c=c
b=2
| | Δ | | b2−4ac | | 4(1−c) | |
yW=− |
| =− |
| =− |
| =c−1 |
| | 4a | | 4a | | 4a | |
c−1=3
c=4
8 cze 16:36