oblicz promień okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie
Magda: Oblicz promień okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie=6 i
wysokości=4. Męczę się z tym zadaniem i już mi się pomysły skończyły, choć pewnie jest
banalne
8 cze 21:13
Bogdan:
Oblicz najpierw długości boków tego trójkąta oraz jego pole P.
a, b, c − długości boków trójkąta,
R − długość promienia okręgu opisanego,
r − długość promienia okręgu wpisanego.
| | a*b*c | | 2P | |
R = |
| , r = |
| |
| | 4P | | a + b + c | |
8 cze 21:36
Magda: boki: 5,5,6 P=12
| | 5*5*6 | | 150 | |
R= |
| = |
| =3,125 |
| | 12*4 | | 24 | |
Dobrze ?
8 cze 21:50
Bogdan:
Dobrze. Drobna uwaga − jeśli w zadaniu nie ma polecenia o zapisaniu rozwiązań liczbami
dziesiętnymi z określoną dokładnością, to lepiej jest stosować zwykłe ułamki.
| | 3 | | 1 | | 25 | | 1 | |
Tutaj r = |
| = 1 |
| , R = |
| = 3 |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 8 | |
8 cze 21:59
Magda: ok, jeszcze raz dziękuję.
8 cze 22:01
ll: βββββ
4 gru 23:24
thrhd: konia
16 gru 17:58