geometria
asia: Majac dane sina=9/15 .Wyznacz cosa,tga,ctga.
8 cze 13:16
8 cze 13:19
M4ciek:
| | 12 | | 12 | |
cos α = |
| v cos α = − |
|
|
| | 15 | | 15 | |
| | 9 | | 9 | |
tg α = |
| v tg α = − |
|
|
| | 12 | | 12 | |
| | 12 | | 12 | |
ctg α = |
| v ctg α = − |
|
|
| | 9 | | 9 | |
Ja bym tak napisał bo w poleceniu nie jest napisane ,że α jest kątem ostrym ?
8 cze 13:24
Bogdan:
M4ciek − ja napisałbym tak jak Ty
8 cze 13:38
oaxoaxoax: Bardzo możliwe jest to co piszecie Panowie, ale jednak sądzę, że nie jest to zadanie typu,
gdzie należałoby zwrócić na to uwagę

.
8 cze 14:35
krystek: Ale mamy równanie kwadratowe ,które ma 2 rozwiązania i należy o tym pamietać ,a w zadaniu nie
jest powiedziane ,że α jest kątem ostrym aby odrzucać można było tę odpowiedź.
8 cze 21:30