W trapezie
ania7190: W trapezie prostokątnym ABCD <A=<D=90 stopni.Przekątna BD wynosi 6 cm i tworzy z bokiem AB kąt
30 stopni.Oblicz obwód trapezu ABCD wiedząc że podstawa DC stanowi
23 podstawy AB
Ps proszę o szybkie rozwiązanie nawet dzisiaj

!
8 cze 21:58
rumpek:
a = 3
√3
Dalej Pitagorasem (o ile się nie pomyliłem xD)
8 cze 22:11
Agacior : ): mozna też z własność trójkata równobocznego dorysowująć bo trójkata o katach 30 st. oraz 90 st.
drugą część

ale lecimy z pitagorasa

c
2 = 6
2 − (3
√3 ]
2
c
2 = 36 − 27
c =
√9
c = 3
8 cze 22:22
ania7190: Droga wznosi się pod kątem 30 stpni.O ile metrów wzniesiesz się po przebyciu 1 km tej drogi? PS
Dziękuję za poprzednie rozwiązanie zadania ale jeszcze to plisss

Bede wdzięczna
8 cze 22:31