zad
aka: oblic zmonotonicznosc(x−3)√x
8 cze 18:14
aka: z pochodnej
8 cze 18:18
TPB: To jaki problem w czym? W policzeniu pochodnej

Jeżeli f(x) = (x−3)
√x to dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych nieujemnych (w tym zbiorze
badasz znak pochodnej). A pochodna ma postać:
A więc do roboty! Sprawdź zera pochodnej, sprawdź gdzie jest dodatnia (wtedy f(x) rośnie) i
sprawdź gdzie jest ujemna (wtedy f(x) maleje)
8 cze 18:22
aka: nie wychodzi mi tak jak w ksiezce

mozesz podac wynik?
8 cze 18:43
TPB: f(x)↗ dla x>≥1
f(x)↘ dla x∊<0;1)
8 cze 19:02
aka: no i jak Ci to wyszło
8 cze 19:07
aka: w liczniku bedzie 3x−3
8 cze 19:07
aka: po obliczeniu pochodnej
czyli 3x−3>0
3x−3<0
8 cze 19:08
TPB: Pokaże w jakim przedziale funkcja rośnie, (przypadek gdy maleje robi się analogicznie):
f'(x)>0 (warunek dla tego, aby f(x) była rosnąca)
| | 3−x | |
√x > |
| /* 2√x (zał. x≠0) |
| | 2√x | |
2x> 3−x
3x>3
x>1
W przypadku f'(x)<0 podobnie
8 cze 19:10
aka: ale po co tak robic i tak najwazniejszy jest licznik nie mianownik
8 cze 19:20
aka: czyli miejsca zerowe x>1 i x<1
8 cze 19:24
aka: a

dziedzina nie bierzemy x−ujemnych
8 cze 19:26
aka: jaka jest pochodna 2sinx
8 cze 19:31
aka: 2cosx?
8 cze 19:31
aka: czy 0?
8 cze 19:33
aka: czy cosx?
8 cze 19:33
TPB: z 2 sinx pochodna to 2 cosx...
Z jakiego podręcznika do Analizy Matematycznej korzystasz?
8 cze 19:41
aka: ex(1+x2) oblicz wypukłosc
8 cze 19:48
aka: mam 2 pochodna ex(x2+4x+3)
8 cze 19:49
aka: miejsca zerowe x=−1 i x=−3
8 cze 19:50
TPB: Badasz znak drugiej pochodnej.
Masz np. f''(x) = ex(x2+4x+3) > 0
Znak zależy tylko od wielomianu, bo dla każdego x∊R ex >0
8 cze 20:00
aka: no czyli gdzie jest wypukła?
8 cze 20:35
aka:
8 cze 20:45
aka:
8 cze 21:00