Geometria
JO: Zapisz równanie prostej przechodzacej przez punkt (1,6) ktora jest rownolegla do prostej
y=23x+1
8 cze 19:18
JO: Wie ktos

Bardzo tego potrzebuje.
8 cze 19:36
TPB: Jeżeli dane proste mają być równoległe, to muszą mieć taki sam współczynnik przy "x" (jest to
tzw. współczynnik kierunkowy prostej).
| | 2 | |
A więc proste równoległe mają postać y = |
| x + c |
| | 3 | |
Teraz wstawiasz w miejsce y liczbę 6, a w miejsce iksa jedynkę i liczysz czynnik c.
8 cze 19:47
JO: No i wyszło mi c=513 i co dalej ?
8 cze 20:20
JO: Wie ktos co mam zrobic ?
8 cze 21:34
krystek: A wyliczyłaś c to podstaw do równania prostej i koniec .Pomyśl na spokojnie co liczysz.
8 cze 21:38